+Little Steven & The Disciples Of Soul - Men Without Women

Little Steven And The Disciples Of Soul – Men Without Women
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Wicked Cool Record Company
Releasedatum: 6 december 2019

Tekst: Peter Marinus

Deze heruitgave van het debuutalbum van Little Steven And the Disciples Of Soul is een perfect voorbeeld van hoe terecht het is dat een album opnieuw wordt uitgegeven. Het solowerk van Little Steven is naar mijn mening namelijk altijd schromelijk ondergewaardeerd.
Miami Steve Van Zandt kennen we natuurlijk allemaal van zijn rol als ritmegitarist in Bruce Springsteen’s band. Daarnaast blijkt Steve een vreselijk druk baasje te zijn. Zo produceerde hij albums van o.a. Southside Johnny & The Asbury Jukes, was hij de initiatiefnemer van het Artists Against Apartheid project, acteerde hij in series als Lilyhammer en The Sopranos, is hij DJ van zijn eigen Underground Garage radioshow en is hij eigenaar van het Wicked Coolicked Cool label, waarop deze heruitgave is verschenen.
En hij heeft natuurlijk zijn eigen band The Disciples Of Soul!

Waarom is het zo terecht dat het debuutalbum van deze band uit 1982 opnieuw is uitgebracht? Omdat deze band een ontzettend dynamische en swingende soulrock band is/was. Op het debuutalbum wordt Steve omringd door muzikanten als Garry Tallent (bas), Danny Federici (orgel, accordion), Jean Beavoir (bas), Kevin Kavanaugh (piano), Felix Cavaliere (piano, orgel), Ed Manion (baritonsax), Stan Harrison (tenorsax), Richie La Bamba (trombone), Mark Pender (trompet), Mike Spengler (trompet), Clarence Clemons (backing vocals) en Gary “U.S. Bonds (backing vocals).

Het album opent met de spetterende soulvolle rocker Lyin’ In A Bed Of Fire. Een nummer vol passie en een geluid a la Southside Johnny & The Asbury Jukes. De nasale, rauwe stem van Steve geeft dit nummer precies het rauwe randje dat het nodig heeft. Inside Of Me is een Springsteen achtige pompende soulrocker met een hoekig stuwende ritmesectie. De band bewijst hier een opwindende gepassioneerde soulrevue te zijn.
Ook met een gevoelige soulballad komt de band goed weg blijkens Until The Good Is Gone, dat zo op het repertoire van The Boss geplaatst kan worden. Vervolgens is Men Without Women is een mid-tempo deinend soulrocknummer. Under The Gun opent met een oosterse melodie om zich daarna tot een loom bonkende soulrocker te ontpoppen. Steve blijkt in dit nummer een net zo grote “riffmaster” te zijn als Keith Richards en zijn stem komt ook overeen met die van Keith. Save Me heeft een Motown-achtige drive. Denk daarbij richting een klassieker als “Going To A Go Go”. Steve’s gekwelde zang past perfekt in de breekbare ballad Princess Of Little Italy. Daarna wordt de Motown beat weer ingezet in het feestelijk pompende Angel Eyes. Forever is de hitsingle van het album en klinkt nog steeds even sprankelend en opgewekt als in 1982.
Er staan flink wat bonustracks op deze heruitgave. Veel daarvan zijn andere versies van de album tracks of live uitvoeringen.
Caravan is een single track uit 1982 en is een vreemde cover van de Duke Ellington klassieker met massief dreunende drums en oosters aandoende blazers. Steve voegt daar dan nog een harde Link Wray gitaar aan toe. Time is een studiotrack uit 1982 en is wederom een prima voorbeeld van het swingende soulrockgeluid van deze band.
Het beste is tot het laatst bewaard, namelijk een live uitvoering van This Time It’s For Real, bekend van Southside Johnny & The Asbury Jukes. Hiermee zet Steve de Marquee Club compleet op zijn kop.

Ik ben zeer blij met deze heruitgave. Dit album bewijst nogmaals dat Little Steve ook zonder Bruce Springsteen behoorlijk weet te imponeren.

Tracklist:
01. Lyin’ In A Bed Of Fire
02. Inside Of Me
03. Until The Good Is Gone
04. Men Without Women
05. Under The Gun
06. Save Me
07. Princess Of Little Italy
08. Angel Eyes
09. Forever
10. I’ve Been Waiting
11. Men Without Women (1982 Radio Spot)
12. Angel Eyes (Britt Row Version 1982)
13. Forever (Britt Row Version 1982)
14. Until The Good Is Gone (Britt Row Version 1982)
15. I’ve Been Waiting (Early Version 1982)
16. Caravan (7” single 1982)
17. Save Me (Live At Peppermint Lounge, New York, NY, July 18, 1982)
18. Time (Studio Track 1982)
19. Princess Of Little Italy (Vin Scelsa Hungerthon 1995)
20. This Time It’s For Real (Live At Marquee Club, London)

Website: Little Steven