Little Jonny Lawton, Pete Madsen & Preacher Boy – Acoustic Blues Summit
Format: CD – Digital / Label: Coast Road Records
Releasedatum: 2020

Tekst: Peter Marinus

Voor sommige bluesliefhebbers bestaat er geen blues zonder stekkers! Die missen dus een hoop goede blues. Zoals dit “Acoustic Blues Summit” album waarop een drietal bluesartiesten de akoestische bluestraditie in ere wil houden.

Het gaat hier om Little Jonny Lawton, Pete Madsen en Preacher Boy.

Lawton is een zeer ervaren gitarist, die oorspronkelijk als folky singer-songwriter begon maar al snel op de blues overschakelde. Hij opent het album met Go, een intieme blues waar een Keb’ Mo’’-achtig vleugje overheen hangt. Lawton’s spel is zeer ontspannen en brengt de blues terug naar zijn naakte essentie. Zijn Go Ahead is een ongepolijst stuwende banjoblues.
Orphans Blues is een intieme, enigszins folkie blues en in zijn laatste nummer op dit album, Why I Even Looked klinkt Jonny’s slide even melancholiek als Ry Cooder.

Pete Madsen is een blues, ragtime en slidegitarist uit de San Francisco Bay Area. Hij covert Tommy Johnson’s Big Road Blues op een sprankelende en flink stuwende wijze. Ook Police Dog Blues is een cover en wel van Blind Blake. Een lome blues met ontspannen swingend en ingenieus gitaarspel.
De volgende cover van Pete Masden is een cover van R.L. Burnside’s Poor Black Mattie en dan zal het geen verbazing wekken dat je hier te maken hebt met een rauw, primitief pompend bluesnummer. In Pete’s Barrelhouse Rag gaat Pete los in een uiterst swingende ragtime instrumental.

De laatste gitarist van dit trio is Preacher Boy, een blues en Americana gitarist, die debuteerde op het San Francisco Blues Festival in 1993. Hij is de felste gitarist van dit drietal. Zo is zijn One Good Reason een snijdende blues met vurig slidegitaarspel. Dancing At Home Tonight heeft fel kletterend gitaarspel met een machtig snijdend dobro slidegeluid en Preacher Boy’s grofkorrelige zang.
Casey Bill Weldon is hoekig en pompend met zeer rauw slidespel en ditto zang. Preacher Boy sluit het album af met The One-Hundred-Year-Old-Nurse.

Dit album bewijst dat het nog lang niet gedaan is met de akoestische blues. Zo lang er albums al deze verschijnen blijft de toekomst van de akoestische blues er zeer rooskleurig uitzien.

Tracklist:
01. Little Jonny Lawton: Go
02. Pete Madsen: Big Road Blues
03. Preacher Boy: One Good Reason
04. Little Jonny Lawton: Go Ahead
05. Pete Madsen: Police Dog Blues
06. Preacher Boy: Dancing At Home Tonight
07. Little Jonny Lawton: Orphans Blues
08. Pete Madsen: Poor Black Mattie
09. Preacher Boy: Casey Bill Weldon
10. Little Jonny Lawton: Why I Even Looked
11. Pete Madson: OPete’s Barrelhouse Rag
12. Preacher Boy: The One-Hundred-Year-Old Nurse

Website: Coast Road Records