Various Artists – The ‘Mojo Man’ Presents Popcorn Blues Party Vol. 3
Format: CD / Label: Koko-Mojo Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Misschien ten overvloede: de “Popcorn” was een in Belgie opduikende dansrage waar gedanst werd op mid-tempo nummers, die vooral uit de blues en rhythm & blues uit de jaren ‘50/begin jaren ’60 afkomstig waren.

Little Victor van het Koko-Mojo label heeft voor deel 3 van de Popcorn serie een 22-tal artiesten bijeen verzameld om de dansvloer weer eens goed te vullen.

Ik heb de artiesten op deze verzamelaar onderverdeeld in een drietal groepen. Ten eerste de groep “onbekende artiesten”. In deze groep hoop ik altijd een aantal onontdekte parels te vinden en ik word op dit album niet teleurgesteld!

Jody Williams was een blueszanger-gitarist uit Alabama, die hier is te horen met de luie bigband blues van Moaning For Molasses, compleet met hard knallend gitaarwerk.
Little Daddy Walton is zanger-harmonicaspeler James Walton en samen met zijn Sons is hij te horen in het behoorlijk felle en rauwe Highway Blues, dat een pracht intro heeft met de woorden “1,2…you know what to do”.
Over Mecie Jenkins kan ik alleen vertellen dat het hier om een zangeres gaat, die in de zeer intieme schuifelaar Come Back Pretty Baby begeleid wordt door het orkest van Jay Hodge.
Blueszanger Jesse Fortune kwam uit Macon, Mississippi en op zijn Too Many Cooks is het funky gitaarspel van Buddy Guy te horen.
Arron McCray is voor mij totaal onbekend maar ik vermoed dat het om een organist gaat want het orgel is zeer prominent aanwezig in de lome souljazz van Inner Sanctum.

Dan de categorie “iets bekender”. Eddie Kirk is niemand anders dan gitarist Eddie Kirkland en hij levert de zeer soulvolle bluesmambo Monkey Tonight af. Zangeres Sugar PIe Desanto is vooral in soulkringen bekend. Op dit album is zij te horen in de lome rhythm & blues van Going Back Where I Belong.
Otis Rush is aanwezig met zijn overbekende maar nog steeds heerlijk Homework. Clear Waters is Eddie Clearwater en zijn A Minor Cha Cha is precies dat! Een luie blues cha cha dus met priemend gitaarwerk.
Buddy Ace was een zanger, die later ook in funkkringen bekend zou raken. Hier is hij te horen met Screaming Please, een zeer soulvolle bluessshuffle. Ook flink soulvol is Willie Knows How van zanger Willie West.
Gitarist Jimmy Nolen zou later even de gitarist van James Brown’s band worden. Hier is hij nog ontspannen te horen in de bluesmambo The Way You Do.
Zanger Little Johnny Taylor wordt tot de soulvolle tak van de blues gerekend en dat is goed te horen in soulvolle bigband blues van Somewhere Down The Line.

Tot slot de categorie “bekende artiesten”. Kanonnen als Muddy Waters en zijn broeierig voortslepend I Won’t Go, Howlin’ Wolf met het broeierige Who’s Been Talkin’, pianist Nappy Brown met het rokerige Well Well Well Baby La, Magic Sam met zijn luie Chicago blues in She Belongs To Me, organist Dave ‘Baby’ Cortez met het spetterend swingende Gettin’ To The Point, Guitar Slim met haast New Orleans-achtige Well I Done Got Over It en soulblues gigant Z.Z. Hill met het mid-tempo One Way Love Affair bevestigen op dit album hun naam en faam.

De dansvloer kan weer open want we hebben weer een nieuwe voorraad Popcorn nummers! Uiteraard wel met anderhalve meter afstand!

Tracklist:
01. Eddie Kirk: Monkey Tonight
02. Muddy Waters: I Won’t Go
03. Sugar Pie Desanto: Going Back Where I Belong
04. Otis Rush: Homework
05. Jody Williams: Moaning For Molasses
06. Little Daddy Walton & Sons: Highway Blues
07. Clear Waters (Eddie Clearwater): A Minor Cha Cha
08. Louisiana Red: I’m Louisiana Red
09. George Smith: Come On Home
10. Howlin’ Wolf: Who’s Been Talkin’
11. Buddy Ace: Screaming Please
12. Willie West with Raymond & the Kings: Willie Knows How
13. Nappy Brown: Well Well Well Baby La
14. Magic Sam: She Belongs To Me
15. Jimmy Nolen: The Way You Do
16. Dave ‘Baby” Cortez: Getting’ To The Point
17. Mecie Jenkins: Come Back Pretty Baby
18. Guitar Slim: Well I Done Got Over It
19. Z.Z. Hill: One Way Love Affair
20. Little Johnny Taylor: Somewhere Down The Line
21. Jese Fortune (with Buddy Guy): Too Many Cooks
22. Arron McCRay: Inner Sanctum

Website: Koko-Mojo Records