Sam Joyner – When U Need a Friend
Format: CD – Digital / Label: Sam Joyner Music
Release: 2020

Tekst: Martin van der Velde

Zanger pianist Sam Joyner, nee eerlijk gezegd had ik er tot nu toe nog nooit van gehoord. Dan eerst maar even googelen en daar wordt je ook niet veel wijzer over het bestaan van deze artiest. Eén ding valt wel op, hij heeft regelmatig deelgenomen aan de International Blues Challenge in Memphis, Tennessee en dat is best succesvol verlopen, in 2016 wint hij de titel in de categorie solo/duo. En veel vaker schopt hij het tot de finale, wat op zich al een zeer knappe prestatie is en dan ook aantoont dat we het hier met een serieus te nemen bluesartiest van doen hebben, die steevast voor de Vicksburg Blues Society aan de IBC heeft deelgenomen.

Sam komt in Chicago, Illinois ter wereld, daar brengt hij ook zijn jeugd door. Zijn vader is dominee in een kleine landelijke gemeenschap in het hart van de Mississippi Delta, dat bekend staat als New Africa.
Reverend Joyner vond het belangrijk dat zijn kinderen het leven in het diepe zuiden zouden ervaren, daarom verbleven ze iedere zomer vakantie in het zuiden. En wat is er mooier voor een stadse jongen om met ezels en kippen in familiekring het plattelandsleven te beleven.

Ondertussen heeft hij de hele wereld over gereisd, maar het pad tussen Chicago, Memphis en New Orleans is voor Sam het meest belangrijk en heeft hem veel gebracht in zijn muzikale carrière.
Tegenwoordig vertoeft hij in Zachery, Louisiana en verzorgt hij regelmatig optredens in Spirits on Bourbon in New Orleans en Teddy’s Juke Joint in zijn woonplaats, wanneer hij niet op tour is met een band.

Op het zojuist verschenen ‘When U Need a Friend’ neemt Sam Joyner ons mee op reis door een smeltkroes aan bluesstijlen. Funky  en New Orleans ritmes (Must Be Jelly, Going To Chicago, Hard 4 Tha Money, Nothin u Can Do About Luv en Onions Ain’t The Only Thing) wisselen meer authentiek gerelateerde Chicago blues (Breaking Up Our Happy Home en Natural Born Luvah) op zeer aangename wijze af.
Met de swinger Sam Joyner In Tha House bewijst deze artiest dat hij van iedere avond wel een feestje weet te maken. Sam beschikt over een heerlijke stem en is daarnaast ook nog eens een vaardig toetsenist.
De cd besluit met de ballad When U Need a Friend, waarop Marc Stone een heerlijke partij slide komt spelen. Rest mij nog te melden dat Lil Ray Neal op een aantal tracks met  machtig mooi BB King-achtig gitaarspel de ruimtes weet te vullen.

De cd ‘When U Need a Friend’ is een zeer aangename kennismaking met Sam Joyner. Een absolute aanrader.

Tracks:
01. Must Be Jelly
02. Goin’ To Chicago
03. Hard 4 Tha Money
04. Them Bluez
05. Breakin’ Up Our Happy Home
06. Nothin’ You Can Do About Love
07. Natural Born Luvah
08. Onions Ain’t The Only Thing
09. Sam Joyner In Tha Hause
10. When U Need A Friend

Website: Sam Joyner