Little Albert – Swamp King
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Aural Music
Release: 2020

Tekst: Martijn Wesseling

Wie gaat zoeken op Little Albert komt al snel uit op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Little-Albert-experiment. Lezers die wat psychologie in de opleiding hebben gehad zullen bekend zijn met dit psychologische experiment gericht op klassieke conditionering. Dit experiment zou in de huidige tijd ondenkbaar zijn, maar het is nog altijd een veel geciteerd onderzoek.

Of dit solo project zijn naam heeft gebaseerd op dit onderzoek is de vraag. De kans is groter dat Alberto Piccolo zijn eigen naam heeft omgezet tot Little Albert. Maar wie weet was dit in beginsel de inspiratie voor zijn naam. De muziek heeft echter weinig te maken met conditionering, alhoewel sinds ik het beluister heb ik wel vaker de neiging opnieuw op repeat te drukken.

Piccolo is in zijn dagelijks leven gitarist bij de Italiaanse band Messa. Volgens eigen zeggen maakt deze band Scarlet Doom. Vrij vertaald is dit een sfeervolle mix tussen metal, doom, stoner en jazz. In dit solo debuut hoor je de invloeden zeker terug, maar tegelijkertijd is dit wat meer geworteld in de bluesrock en de swamp blues (zeer duidelijke album titel).

Het album start met het titelnummer Swamp King en de titel zegt eigenlijk alles. Dit is een heerlijk, bijna traditioneel, swamp blues nummer. Het is laid-back, heerlijk sloom met zo af en toe wat steviger gitaargeluid.
Hij vervolgt met een geslaagde cover van Robin Trower’s Bridge of Sighs. Deze past perfect bij de rest van het album, het tempo wederom fijn slepend.. Zijn soulvolle stem klinkt helder door de muur van het fuzzy gitaar geluid. Bij Mean Old Woman zijn we weer even terug in Louisiana en met Blues Asteroid krijgen we een fijne psychedelische instrumentale track.
Het tempo gaat nog wat verder terug op Maryclaire, al wordt dit met enige regelmaat onderbroken door stevige uitspattingen. Het is experimenteel en jazzy, duidelijk beïnvloed door het dagelijkse werk van Piccolo. Het is een zeer intrigerend nummer.
Het album sluit af met wederom een fijne cover en in dit geval is dat Outside Woman Blues van Cream. De afsluiter is ook net iets opzwepender dan de rest van het album en dat is een prettige afsluiter.

Hoewel afsluiter, op de LP versie en op bandcamp kun je als zevende liedje nog Little Albert’s versie van  Hard Times Killing Floor Blues vinden. Deze klassieker wordt, op wat extra gitaarsolo’s na, redelijk traditioneel gespeeld.

Voor de liefhebber van de wat stevigere swamp blues en stoner is dit album het ontdekken zeker waard. Het maakt nieuwsgierig naar meer solo werk.

Tracklist:
01. Swamp King
02. Bridge of Sighs
03. Mean Old Woman
04. Blues Asteroid
05. Maryclaire
06. Outside Woman Blues
07. Hard Times Killing Floor Blues (Vinyl/Bandcamp)

Website: Little Albert