Pattern-Seeking Animals – Prehensile Tales
Format: CD – 2LP – Digital / Label: InsideOut Music
Release: 2020

Tekst: Joop van Rossem

Ruim een jaar geleden stak een viertal huidige en voormalige Spock’s Beard-leden de koppen bij elkaar met als doel een nieuwe band op te starten, die de naam Pattern-Seeking Animals kreeg.

Het ‘supergroep-achtige’ kwartet bestaat uit Ted Leonard (zang, gitaar), Jimmy Keegan (zang, drums), bassist Dave Meros en toetsenist John Boegehold, die bij Spock’s Beard tevens actief is als songschrijver en producer.

Het eponieme debuutalbum kreeg vorig jaar een vrij koele ontvangst: uitstekend gemusiceerd maar niet verrassend, was ongeveer het oordeel van het popjournaille. In die kritiek kon ik mij niet vinden, ik vind dat album nog steeds de moeite waard en dat kan ook gezegd worden van deze snelle opvolger.

Aan inspiratie kennelijk geen gebrek want het is toch knap om binnen een jaar een compleet nieuwe cd te lanceren. Ik was al heel blij met de ’teaser’ op Spotify, het geweldige nummer Here In My Autumn, maar nu het volledige album er is, is mijn gemoedstoestand er alleen maar positiever op geworden.

De heren hebben op ‘Prehensile Tales’ geopteerd voor de introductie van nogal wat ‘nieuwe’ instrumenten zoals cello, trompet, viool, fluit, sax en pedal steel, met als gevolg een verruiming van het bandgeluid. De aftrap geschiedt via het fraai toongezette Raining Hard In Heaven, dat begint als een conventioneel popliedje maar halverwege uitgroeit tot een spannend progrockstuk.
Ook de twee epics, Lifeboat (17.20 min.) en Soon But Not Today (12 minuten), zullen de progrocker niet onberoerd laten waarbij deze prima geconstrueerde songs opgesierd worden met vlijmscherpe (harmonie)vocalen. Dat de groep daarmee in het straatje uitkomt van Spock’s Beard is wat mij betreft alleen maar meegenomen !

Tracklist:
01. Raining hard In Heaven
02. Here In My Autumn
03. Elegant Vampires
04. Why Don’t We Run
05. Lifeboat
06. Soon But Not Today

Website: Pattern-Seeking Animals