Lincoln Layne – Kill Your Darlings
Format: CD – Digital / Label: Independent
Releasedatum: 2020

Tekst: Peter Marinus

Soms kan de productie van een album het luistergenot behoorlijk in de weg zitten. Zoals bij dit album van de band Lincoln Layne uit Murfreesboro, Tennessee.

Door het ontbreken van een goede producer komen de meeste nummers van het album gewoonweg niet uit de verf waardoor het ook lastig wordt om een goed beeld van deze band te krijgen.

De band bestaat uit Amber Layne Johnson (zang, gitaar), Jeremy Sargent (drums, percussie), Kevin Koob (sologitaar) en Aaron Belknap (bas).

Het openingsnummer Ain’t Nothin’ Blues laat precies horen wat ik bedoel. Het gaat hier om een ontspannen bluesy nummer dat door de priemende sologitaar en de krachtige zang van Amber het predicaat “aardig” maar net weet te ontstijgen. Het blikkerige, koude geluid van het nummer verpesten het luisterplezier hier.
Dan wordt ook nog eens de zang van Amber in sommige nummers om de één of andere duistere reden vervormd. Zoals in Wrong waardoor ik bij dit nummer niet verder kom dan “een opmerkelijke blueswals”. Als er dan in een recht voor z’n raap rocker als het Stones-achtige Remedy ook nog eens de benodigde dynamiek ontbreekt, komt een rocker als deze totaal niet uit de verf! Zelfs de gitaarsolo sneeuwt hier onder.
Toch is het niet alleen maar kommer en kwel. De pianoballad Mercy klinkt door de prima rauwe zang van Amber behoorlijk soulvol.
Dopamine bewijst dat de band toch in staat is om een felle, vlammende, hoekige rocker af te leveren. Bij de overige nummers blijft toch de twijfel bestaan.
Waarom is er in een atmosferisch bedoeld nummer als You Put A Spell On Me gekozen om Amber’s zang te vervormen? Bij sommige nummers hoor je dat het in eerste instantie om goede nummers gaat, die echter door de kille productie en het hier en daar houterige drumwerk totaal niet uit de verf komen. Ik heb het dan over nummers als de in aanleg soulvolle ballad Worry & Trouble en de rockabilly rocker River Rock.

Ik geef de moed echter nog niet op en hoop dat Lincoln Layne op een volgend album een ervaren producer in de arm neemt.

Tracklist:
01. Ain’t Nothin’ Blues
02. Wrong
03. Remedy
04. Mercy
05. Amsterdam
06. Dopamine
07. Worry & Trouble
08. Dead Man
09. You Put A Spell On Me
10. River Rock
11. Melt

Website: www.facebook.com/Lincoln-Layne