Maya Mountains – Era
Format: vinyl LP – Digital / Label: Go Down Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Tussen het debuutalbum van het Italiaanse trio Maya Mountains en hun nieuwe album zit maar liefst twaalf jaar! Dit had er alles mee te maken dat de bandleden het veel te druk hadden met projecten/bands als Goliath en Tundra.

Het geluid van Alessandro Toffanello (zang, bas, synthesizer), Emanuel Poletto (gitaar) en Marco Bortoletto (drums) hoort ontegenzeggelijk thuis in de Stoner Rock hoek. Maar dan wel Stoner Rock met een zeer donker en dreigend geluid met een ontzettend hoog fuzzgehalte.

Op hun nieuwe album wordt het verhaal verteld van de zwerver Enrique, die na een tijdreis terecht komt in een woestijn in een voor hem totaal onbekend wereld. Als hij zich dan ook nog eens prikt aan een cactus slaat hij flink aan het hallucineren.

Enrique wordt geïntroduceerd in Enrique Dominguez, dat opent met psychedelische, haast Indiase, gitaarklanken waarna donderende drums en zwaar fuzzende stoner riffs het overnemen. Het geluid van de oude Black Sabbath is overduidelijk aanwezig in in dit schurende en desolate nummer.
Enrique sleept zich in In The Shadow naar een zwaar riffende schaduwplek met stonede grommende zang in een verzengend loodzwaar riffend decor. Naargeestig lekker! Het tempo wordt in San Saguaro ietsjes opgeschroefd tot een hoekig pompende Stoner rocker, die continu voorzien is van een schroeiend zwaar gitaargeluid.
Zoals het in een Dead City hoort tref je in het gelijknamige nummer naargeestig voortslepende rock aan met zeer trage kartelige fuzzriffs, galmende zang en zelfs een psychedelische jazzy break.
Een kreunende fuzzgitaar opent Vibromatic dat vervolgens al fuzzend log rond marcheert en onderweg alle mogelijke nuances meedogenloos neer maait. De borrelende synthesizer van Alessandro Toffanello deelt mee in de “feestvreugde” van Raul. Een broeierig voortpompende instrumental. Dan volgt de behoorlijk felle Stoner rocker Ufo met zijn staccato riffs en flink vervormde zang. Het geluid wordt zo mogelijk nog smeriger in Extremely High doordat er over het nummer een haast Stooges-achtige fuzzlaag neerdaalt.
De afsluiter El Toro is een broeierige zinderende woestijnrocker met vibrerende fuzzklanken.

Met dit album van Maya Mountains haal je een indrukwekkend donker Stoner Rock album in huis.

Tracklist:
01. Enrique Dominguez
02. In The Shadow
03. San Saguaro
04. Dead City
05. Vibromatic
06. Raul
07. Ufo
08. Baumgartner
09. Extremely High
10. El Toro

Website:
Go Down Records

https://www.facebook.com/mayamountainsera