Recensie: Light By The Sea – Only Death Makes Icons

 

Light By The Sea - Only Death Makes Icons

Light By The Sea – Only Death Makes Icons
Format: CD / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Light By The Sea is een muzikaal project van de Hongaarse zangeres Eszter Anna Baumann (ex-Ann My Guard) en de Nederlandse gitarist Davy Knobel, die je wellicht kent van bands als Outside Revelation en Cloudmen.

Door de Corona perikelen ging dit stelletje eens aan de slag met het geluid van hun muzikale helden uit het verleden. Dit alles onder het mom van “only death can make icons, humans just play God”.

Het resultaat is een album, dat geproduceerd werd door Eddy Bopp en waarop je inderdaad het gevoel hebt dat je in een muzikale tijdmachine stapt, terug naar de jaren ‘80 en ‘90.

In de instrumentale opener A Transition In Time neemt de galmende snijdende gitaar van Davy Knobel je mee terug naar het donkere geluid van bijvoorbeeld Killing Joke. Ook de Gothic invloeden liggen hier op de loer.

Dan is de mysterieuze zwoele stem van Eszter Anna Baumann te horen in de intense 80’s rocker Mr. Wonderman. Een nummer met flink wat Echo & The Bunnymen en U2 (de gitaar) invloeden.

Hollywood Vampire is vervolgens een stuk luchtiger en grijpt terug naar het folky wave geluid van the Cure maar ook naar het sprankelende Secret Garden geluid. De folkinvloeden zijn ook nog hoorbaar in het dromerige, Cranberries-achtige, Little Jeane.

Lupercalia In Neptune’s Temple is daarna weer instrumentaal met een sprankelend geluid in een Clannad-achtig dromerig décor waarin ook Mike Oldfield aanwezig lijkt te zijn.

In Willow Creek lijken we via een twang gitaar ineens op een Johnny Cash/Ennio Morricone zijpad te zijn beland maar al snel duikt er een galmend Echo & The Bunnymen geluid op. De zang van Eszter duwt Eleanor flink de Sinéad O’Connor/Cranberries hoek in in een donker, dreigend bonkend nummer.

Where Have The Dandies Gone is een spetterende fuzzrocker, die waarschijnlijk over The Dandy Warhols gaat.

De afsluiter van het album, Chelsea Is A Mermaid And She’s Soaking In It mixt op een fraaie wijze mysterieuze Clannad invloeden met een psychedelisch Indiaas geluid.

Ik heb een heerlijke reis gemaakt met deze muzikale tijdmachine van Light By The Sea.

Tracklist:
01. A Transition In Time
02. Mr. Wonderman
03. Hollywood Vampire
04. Little Jeane
05. Lupercalia In Neptune’s Temple
06. Willow Creek
07. Eleanor
08. Crimson Sugar
09. Where Have The Dandies Gone
10. Chelsea Is A Mermaid And She’s Soaking In It

Website: https://facebook.com/LightbytheSea