Recensie: Mikko Löytty – Blue Stars

 

Mikko Löytty - Blue Stars

Mikko Löytty – Blue Stars
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Eclipse Music
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Een blues verrassing uit Finland! Dat is het nieuwe en vijfde soloalbum van zanger-bassist Mikko Löytty zeker!

Hij zal bij weinig mensen in Nederland bekend zijn maar maakte in het verleden al deel uit van vele bands zoals Catwalk, Frendz, Kikka Laitinen Co. En Q. Stone.

Opvallend aan zijn nieuwe album is de enorme hoeveelheid sologitaristen waarmee hij aan komt zetten. En je zal, net zoals ik, verrast zijn over de kwaliteiten van deze voor ons onbekende gitaristen.

Het begint allemaal met de cover van Jimmy Reed’s Honest I Do. Een gemoedelijk knorrende shuffle met de rauw raspende gitaar van Jarkka Rissanen en de kermende harmonica van Pepe Ahlqvist. Mikko heeft een functionele, enigszins vlakke stem, die vergelijkbaar is met de zangkwaliteiten van bijvoorbeeld Bill Wyman.

Dan volgt de klassieker Don’t You Lie To Me met wederom de priemende gitaar van Jarkka Rissanen. Deze cover trekt iets meer richting de pubrock van een Mickey Jupp.

Since I Met You Baby van Ivory Joe Hunter was altijd een ietwat gezapig nummer maar krijgt hier door de schroeiende bijtende gitaar van Heikki Silvennoinen veel meer pit.

In het eigen nummer Highway 61 gaan we ineens de rauwe bluesrock kant op. Een instrumental met de woest gillende saxofoon van Sami Sippola en de rauw bijtende gitaar van Nipa Niilola.

Ook Muddy Boots is een eigen nummer met Slim Butler als gitarist in een traag voortslepend, modderig, nummer met messcherp Peter Green/Gary Moore-achtig spel van Slim.

In de losjes swingende cover van Clarence ‘Frogman’ Henry’s I Ain’t Got No Home duiken gitarist Dave Lindholm en saxofonist Sami Sippola op.

Willie Dixon’s If The Sea Was Whiskey is voorzien van maar liefst drie gitaristen, Harri Raudaskoski, Tapio Ylinen en Slim Butler.

Henry Ojutkangas en Ykå Putkinen zorgen voor “tweestemmig” gitaarwerk in de cover van Freddie King’s Swooshy en soleren om beurten.

Just Walkin’ is een eigen nummer en is een broeierig rhythm & bluesnummer a la Dave Edmunds met gitaarwerk van Janne Louhivuori en Tommy Laine.

In de mysterieus slepende shuffle Slimbone barst sde smeulende gitaar van Anssi Salminen op een gegeven moment in een vlammende uitbarsting los.

De afsluiter van dit zeer aangename album is een cover van het alombekende Leiber & Stoller nummer Hound Dog, in een smerige fuzzuitvoering met gitaristen Nipa Niiola en Tapio Ylinen.

Als je eens nieuwe bluesgitaartalenten uit een onverwachte hoek wilt ontdekken, dan is dit zeker een album voor je!

Tracklist:
01. Honest I Do
02. Don’t You Lie To Me
03. Since I Met You Baby
04. Highway 61
05. Muddy Boots
06. I Ain’t Got No Home
07. If The Sea Was Whiskey
08. Swooshy (Studio Live)
09. Just Walking
10. Slimbone
11. Hound Dog

Website: https://mikkoloytty.bandcamp.com/