Lee Fields & The Expressions – Big Crown Vaults Vol.1
Format: CD – vinyl LP / Label: Big Crown Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Lee Fields is een soulzanger uit North Carolina, die al snel de bijnaam “Little JB” kreeg, door zowel de uiterlijke als de muzikale overeenkomsten met James Brown.

In 2016 nam Lee samen met The Expressions het album ‘Special Night’ op, gevolgd door het album ‘It Rains Love’ in 2019. Van de opnames voor die albums bleef een aantal songs liggen die nu als ‘Big Crown Vaults’ zijn uitgebracht.

The Expressions is een band, die bestaat uit muzikanten uit bands als The Sha La Das, Eli “Paperboy” Reed, Antibalas, The Mighty Imperials, The Dap Kings en The El Michels Affair.

Het gaat hier om Freddy DeBoe (baritonsax), Nick Movshon (bas), Garo Yellin (cello), Homer Steinweiss (drums), Raymond Brenneck (gitaar), Toby Pazner (piano), producer Leon Michels (saxofoon, keyboards, gitaar, bas, fluit), Raymond Mason (trombone), Dave Guy (trompet), Hirko Naguchi (viool), Paul Schalda (backing vocals)  en William Schalda Sr. (backing vocals).

Dit album is te goed om als een album met restopnames af te doen. Het is verdeeld in nummers mét de zang van Lee Fields en instrumentale versies van sommige nummers.

Die instrumentale versies zijn lekker maar de zang van Lee wordt hierin toch node gemist. Daarom leg ik de focus op de nummers mét zang.

Allereerst Two Timer. Een loom groovend funky soulnummer met getergde soulzang van Lee en intieme sprankelende begeleiding van The Expressions. Regenerate opent met een “Tramp”-achtig drumritme om vervolgens verder te gaan als een haast softsoul-achtig nummer.
Een snijdende fuzzgitaar opent het stuwend funky Do You Know? waarin voor het eerst wat James Brown invloeden opduiken. Ook Curtis Mayfield’s “Superfly” is in dit nummer flink in de buurt.

Time is een schitterend diep deinend soulnummer met zeer intense zang en een snijdende bluesgitaar. Dan openen funky drums het Sharon Jones-achtige Thinking About You, dat voorzien is van een onweerstaanbare Motown beat. Lee is op zijn best in de diepe soulballad Don’t Give Up, een nummer in de beste Stax/Volt traditie.

Na het lome instrumentale Out To Get You volgt dan een aantal instrumentale versies van enkele eerder gehoorde nummers. Ze klinken lekker maar ik hoor ze liever met de soulstem van Lee erbij.

Dit album van Lee Fields & The Expressions mag dan gevuld zijn met “restopnames” maar is te goed om te negeren!

Tracklist:
01. Two Timer
02. Regenerate
03. Do You Know?
04. Time
05. Thinking About You
06. Don’t Give Up
07. Out To Get You
08. Two Timer (instrumental)
09. Regenerate (instrumental)
10. Do You Know? (instrumental)
11. Thinking About You (instrumental)
12. Don’t Give Up (instrumental)

Website: Lee Fields & The Expressions