The Pawnshop Saints – Ordinary Folks
Format: CD – Digital / Label: DollyRocker Records
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

The Pawnshop Saints is een Americana-combo uit Berkshire Hills, New England. De band is opgericht door singer-songwriter, folk- en bluegrass-muzikant Jeb Barry. Muzikaal is de band beïnvloed door o.a. Steve Earle, Townes van Zandt en Jason Isbell. Hun debuutalbum ‘Burry Me In A Lonely Place’ komt in 2014 uit.

Vorige maand (december) verscheen er weer een nieuw album van The Pawnshop Saints, ‘Ordinary Folks’, de opvolger van het dubbelalbum ‘Texas, etc.’ uit 2018. Voor de negen songs op dit album deed Barry inspiratie op tijdens een reis die hij twee jaar geleden maakte door de Appalachen in Kentucky en Tennessee. Hij zag daar hardwerkende, trotse en gewone mensen die er in hun leven, ondanks de vele moeilijkheden en uitdagingen, toch het beste van proberen te maken.

Het openingsnummer You Don’t Know The Cumberland gaat over de achteruitgang in de kolenindustrie in Kentucky en in Old Men, New Trucks schildert Barry de troosteloze winterse omgeving in zijn woonplaats. Beiden zijn ingetogen songs met rustig gitaarspel en de brushes van drummer Josh Pisano.

De aanleiding tot het schrijven van Body In The River waren de overstromingen in Tennessee in mei 2010. Mooi is hier het twangy gitaarspel. In Southern Mansions staat de kijk op de bewoners die in stacaravans (mobile homes) wonen centraal.

New Years Eve, Somewhere In The Midwest schreef Barry samen met Jason Isbell. Dit nummer werd meerdere keren herschreven en opgenomen. In de COVID-19 periode nam Barry de versie op die nu op dit album is terechtgekomen. Een sobere versie met de gruizige stem van Barry en een fijne slide.

De gospel Ain’t No Mama Here verwijst naar de ellende in de jaren ’30 tijdens de zgn. Dust Bowl, een periode van grote droogte en stofstormen. Pack A Day gaat over de sociale veranderingen en de problemen die sommigen daar mee hebben. In Lynyrd Skynyrd wordt een schitterende akoestische ode gebracht aan de ‘Boys from Jacksonville’ en wordt benadrukt dat muziek een belangrijke uitlaatklep kan zijn. Het slotnummer Dry River Song is een mooie akoestische ballad, met backing vocals en een fraai tokkelende banjo.

Conclusie:
‘Ordinary Folks’ is een indrukwekkend mooi album.  

Tracks:
01. You Don’t Know The Cumberland
02. Old Men, New Trucks
03. Body In The River
04. Southern Mansions
05. New Year’s Eve, Somewhere In The Midwest
06. Ain’t No Mama Here
07. Pack A Day
08. Lynyrd Skynyrd
09. Dry River Song

Line-up:
Jeb Barry – zang, gitaren, bas, banjo
Michael O’Neill – gitaren, zang
Josh Pisano – drums
Chris Samson – bas

Website: The Pawnshop Saints