++++Le Ann Rimes - Rimes (Live At Gruene Hall)

LeAnn Rimes - Rimes (Live At Gruene Hall)
Format: CD - Vinyl - Digital / Label: Thirty Tigers Records
Releasedatum: 25 september 2019

Tekst: Peter Marinus

Als een artieste wereldwijd ruim 40 miljoen albums heeft verkocht en daarnaast ook nog talloze countryprijzen binnen heeft gesleept mag je toch wel stellen dat je hier met een countrygrootheid te maken hebt. En dan heb ik het over zangeres LeAnn Rimes, die trouwens ook nog eens de jongste winnares ooit was van een Grammy Award (11 jaar oud!).

Nu is het meestal zo dat de enorm populaire countryartiesten in de USA meestal ook tot de enorm gepolijste tak van de country horen. Dat is echter bij LeAnn Rimes dit keer zeker niet het geval.
Op haar nieuwe, achttiende album, dat live werd opgenomen in de oudste dancehall van Texas, de Gruene Hall, laat Le Ann horen, dat zij ook behoorlijk kan rocken. Het helpt daarbij natuurlijk zeker dat zij gezegend is met een zeer krachtige soulvolle stem en ook nog eens een prima band tot haar beschikking heeft.

LeAnn gooit gelijk haar haren los in een verrassende cover van de Stevie Ray Vaughan klassieker Pride And Joy. Dit nummer klinkt bij haar hoekig bonkend en stomend en wordt vol overgave gebracht. LeAnn bewijst dat zij zeker meer is dan “slechts” een countryzangeres. Een hoopvol begin van het album!

LeAnn blijft door rocken in het sompig swingende Nothing Better To Do. Een nummer waarin een haast Alannah Myles-achtig geluid gekoppeld wordt aan lichte countrytrekjes. Uiteraard is er ook aandacht voor de meer pure country. Zoals in de cover van het Freddy Fender nummer Wasted Days And Wasted Nights, dat een intieme akoestische versie krijgt en waarin LeAnn’s stem zeer krachtig klinkt.
De cover van het Buck Owens nummer Streets Of Bakersfield lijkt mij uitermate geschikt voor een potje line dance. LeAnn verrast vervolgens met een akoestische en intieme cover van de Oasis klassieker Wonderwall. Merle Haggard’s Tonight The Bottle Let Me Down is verpakt in een traag dreigend en vooral rauw geluid met LeAnn’s getormenteerde zang. LeAnn was 11 jaar oud toen zij het nummer Blue opnam en op dit live album klinkt dit nummer, dit keer als Blue (Re-Imagined), licht jazzy met hartverscheurende zang. Bij een cover van een Bob Wills nummer ontkom je natuurlijk niet aan een Western Swing geluid en dat is bij LeAnn’s versie van San Antonio Rose dan ook zeker het geval.
De countrydeiner You Never Even Call Me By Name, geschreven door Steve Goodman en John Prine grijpt, qua melodie, terug op het melancholieke “Stand By Our Man” geluid van Tammy Wynette. Dit tot grote vreugde van het publiek, dat het hele nummer dan ook uit volle borst meezingt.
LeAnn sluit indrukwekkend af met een zeer intieme solo uitvoering van de Willie Nelson klassieker Always On My Mind.

Ik ben zeer aangenaam verrast door dit bijzonder sfeervolle live album van LeAnn Rimes. Een album waarop ze bewijst dat zij veel meer is dan “slechts” een country zangeres.

Tracklist:
01. Pride And Joy
02. Nothing Better To Do
03. Wasted Days And Wasted Nights
04. Streets Of Bakersfield
05. Wonderwall
06. Tonight The Bottle Let Me Down
07. Blue (Re-Imagined)
08. San Antonio Rose
09. You Never Even Call Me By Name
10. Always On My Mind

Website: Le Ann Rimes