++++Matty T Wall -Transpacific Blues vol 1

Matty T Wall -Transpacific Blues vol 1
Format: CD - Digital / Label: Hipsterdumpster Records
Releasedatum: 18 oktober 2019

Tekst: Martin van der Velde

Ruim een jaar geleden verscheen het album ‘Sidewinder’ van deze Australische bluesrocker, die Perth als woonplaats heeft. Ooit lag zijn aandacht bij bands als Sepultura, AC/DC en Metallica, maar na het beluisteren van het werk van Eric Clapton en Stevie Ray Vaughan is zijn benadering van muziek maken behoorlijk richting blues opgeschoven.
Maar deze geschoolde muzikant heeft zich ook verdiept in stijlen als flamenco, swing Jazz en funk. Dat gegeven maakt hem tot een zeer veelzijdig zanger, gitarist en dat laat hij dan ook terug komen op zijn eerste twee uitgaves ‘Blue Skies’ en ‘Sidewinder’.
Nu ligt daar ‘Transpacific Blues vol 1’, dat belooft alvast dat we in de toekomst meer van dit concept mogen verwachten. En wat voor een concept, Matty T Wall heeft voor de opnames een aantal toppers weten te strikken en zo bevatten vijf van de acht songs bijdrages van Eric Gales, Walter Trout, Kirk Fletcher, Dave Hole en Kid Ramos.
Het album bestaat volledig uit bekende covers, maar met zijn solide ritmesectie, die uit drummer Ric Whittle en bassist Stephen Walker bestaat, weet Matty T Wall weer een frisse draai aan dit materiaal te geven. Dit is overigens dezelfde ritme sectie, die Matty T Wall ook op ‘Sidewinder’ terzijde heeft gestaan.

Voor de openingstrack Boom Boom, die wij uiteraard allemaal van John Lee Hooker kennen heeft Matty zijn landgenoot Dave Hole gevraagd om een stevige portie slide te komen in spelen. De toon is meteen gezet, stevige dampende bluesrock dendert de speakers uit, en wanneer je tweede gast Eric Gales is weet je dat er nog meer techniek en virtuositeit om de hoek komt kijken. Robert Higginbotham, de schrijver van Hi Heel Sneakers heeft nooit kunnen bevroeden dat het nummer ooit eens in een dergelijke funky uitvoering op plaat zou worden gezet. Door met de up tempo swing shuffle Quicksand (Maybelle Wade Jackson) waarop we kunnen genieten van Kid Ramos spetterende gitaarpartijen.
Walter Trout pakt Carl Wright’s She’s Into Something, dat op een lekker rumba ritme drijft op geheel eigen wijze aan. Zijn stevig rockende gitaarriffs klinken iedere liefhebber bekend in de oren. Maar ook even ruimte voor Matty T Wall zelf in Stormy Monday (Aaron Thibeaux T-Bone Walker), waaruit maar weer blijkt dat de man ook zonder hulp van al deze blueshelden prima uit de voeten kan.
In Born Under A Bad Sign (Booker.T.Jones en William Bell) komt Kirk Fletcher met flitsend gitaarspel ondersteunen en daarmee is Matty T Wall voor deze verzameling covers door zijn gasten heen. Met zijn uitstekende begeleiders zet hij vervolgens nog stevige uitvoeringen van I’m Tore Down (Sonny Thompson) en Crossroads (Robert Johnson) vol overtuiging neer.
Matty T Wall beschikt naast een geweldige gitaartechniek over een prima zangstem, die bij tijd en wijle lekker rauw klinkt. Klein puntje van kritiek zijn een paar lange uithalen, zoals in Born Under A Bad Sign die hij wat mij betreft iets korter had mogen houden.
Materiaal voor liefhebbers van het betere en stevigere gitaarwerk. Ik ben al weer benieuwd naar volume 2, waarop wellicht weer nieuwe illustere gasten een steentje komen bijdragen of deze bluesgiganten een tweede bijdrage leveren.
Voorlopig moeten we het met volume 1 doen en dat is een meer dan welkome aanvulling op vroegere werk, waarop hij nog wel eens zijpaden van de blues wilde bewandelen, maar hij is nu gelukkig binnen het genre is gebleven.


Tracks:
01. Boom Boom
02. Hi Heel Sneakers
03. Quicksand
04. She’s Into Something
05. Stormy Monday
06. Born Under A Bad Sign
07. I’m Tore Down
08. Crossroads

Website: Matty T Wall