Leadbelly Calls – Talking To Hubbie Ledbetter
Format: CD / Label: Grand Cru Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Hoewel Leadbelly, geboren als Hubbie Ledbetter, als een blueslegende geldt is hij tegelijkertijd een artiest die bij lange na de aandacht niet krijgt, die hij verdient.

Hij werd geboren in Mooringsport, Louisianam in 1888 en mixte zijn blues met een flinke hoeveelheid folk.

Het Duitse duo Leadbelly Calls heeft zich met dit album ten doel gesteld om het belang van Leadbelly’s muziek op hun geheel eigen wijze duidelijk te maken.

Timo Gross (zang, gitaar) en Adax Dörsam doen dit door de blues en folk van Leadbelly te voorzien van een hedendaags geluid zonder dat daarbij de essentie van Leadbelly’s muziek verloren raakt.

Ze worden daarbij ondersteund door o.a. Claus Bösser-Ferrari (gitaar), Simon Seeleuther (pedal steel) en drummers Olav Federmann, Franz Eichberger en Harald Heinl.

Na het intro Prologue: Leadbelly, waarin Leadbelly geïntroduceerd wordt via een rauw bonkende blues volgt de versie van Black Betty. Een nummer, dat vooral bekend werd in de stevige rockuitvoering van de band Ram Jam. Bij Leadbelly Calls hebben we te maken met bonkende akoestische versie, die daardoor echter niet minder intens klinkt. Het gebruik van de Turkse Saz en de sitargitaar (ook gebruikt door Golden Earring in “Buddy Joe”) maken deze cover nog specialer.

Cottonfields is ook bekend maar vooral in de uitvoeringen van o.a. the Beach Boys en Creedence Clearwater Revival. Leadbelly Calls heeft gekozen voor een lome countryuitvoering en die stijl ligt ze iets minder goed. Gelukkig volgt daarna een zeer breekbare versie van Where Did You Sleep met een zeer desolaat geluid en de wederom opduikende sitargitaar.
Take This Hammer klinkt zeer bluesy en donker met rauw snijdend bluesy gitaarspel. In het zwaar dreunende Western Plain duiken zelfs scratches op in een funky vervormd bluesnummer waarin het “ka ka yippie yippie yay” zeer bijtend overkomt.
In de no-nonsense blues boogie It’ll Blow A Poor Man Down klinkt Leadbelly Calls als het iets rauwere broertje van J.J. Cale. Midnight Special verrast doordat het hier behoorlijk funky spetterend klinkt. Dat geldt ook voor de bijtend rockende versie van The Gallis Pole, waarin je (uiteraard)  ook aan Led Zeppelin’s “Gallow’s Pole” moet denken. Na de pure, desolate blues My Baby Left Me volgt een hemels zwevende cover van Good Night Irene.

Via Epilogue: Western Plain (Ethno Mix) wordt dit album afgesloten waarna ik tot de conclusie kom dat Hubbie Ledbetter trots mag zijn op dit Duitse duo. Zijn muziek wordt hier op een zeer avontuurlijke maar respectvolle wijze in leven gehouden! En vergeet die naam dus niet…..Leadbelly oftewel Hubbie Ledbetter!!!

Website: Leadbelly Calls