Layla Zoe – Retrospective Tour 2019
Format: 2CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

De Canadese zangeres Layla Zoe is opgegroeid met muziek en haar vaders blues collectie. Op haar vijftiende zong ze al in haar vaders band en trad ze overal op waar ze maar kon. Na veel lokale optredens en een jaar lang zangles, bracht Layla in 2005 haar eerste EP uit: ‘You Will’.
Langzaam maar zeker begon ze Amerika te veroveren en later Europa. In de vijftien jaar sinds haar eerste EP heeft ze ontelbaar veel albums opgenomen en speelt ze veel in Europa maar ook in Amerika en Canada. Haar laatste studio album, ‘Gemini’ uit 2018, wordt gezien als haar beste studio album tot nu toe.

Het album, en de tournee, heet ‘Retrospective Tour 2019′ maar eigenlijk is het natuurlijk de Gemini’ tournee. Hierom begint het album ook met het nummer She Didn’t Believe van het eerder genoemde album. She Didn’t Believe is ook het openingsnummer van het Gemini album en later horen we nog Little Sister, die het Gemini album afsluit.

Layla Zoe is, wat ze noemen, een echt podiumbeest en staat liever op een podium dan in een studio. Het plezier in het optreden is dan ook meteen vanaf de eerste noot van She Didn’t Believe te horen. Iedereen die haar wel eens live heeft gezien weet dat ze haar hele lichaam in de strijd gooit om het nummer zo goed mogelijk over te brengen op het publiek.

Het publiek dat tijdens dit concert heel beleefd blijft en vrij rustig is, maar we horen het publiek wel tussen de nummers door. Na She Didn’t Believe neemt Layla het publiek, met het nummer Leave You For Good, mee terug in de tijd naar 2006 toen ze haar eerste album uitbracht: Shades of Blue.
Het album wat haar weer een beetje bekender maakte in thuisland Canada en Amerika. De live versie van Leave You For Good wordt opgerekt tot bijna acht minuten en krijgt haar band de kans om te schitteren.
Vooral gitarist Krissy Matthews krijgt van Layla alle ruimte voor een paar solo’s. In hetzelfde jaar als de release van ‘Shades of Blue’ (2006) doet Layla mee aan een Fins blues festival en schrijft hiervoor het nummer Someday, die we als volgende horen. Aan het eind van het nummer neemt Layla veel tijd om met het publiek te praten en vooral over Bremen, de plaats waar dit optreden is opgenomen.

Hierna gaat Layla weer verder met haar volgende album: ‘Hoochie Coochie Woman’ uit 2007. Een album waarmee ze weer iets bekender werd in Europa nadat ze een jaar eerder op dat Finse blues festival te horen was. Don’t Wanna Hurt Nobody is een lekker bluesy soul nummer waar Layla en haar band weer alle tijd voor nemen (bijna zeven minuten).

Voor het volgende nummer van het optreden maken we een kleine sprong in de tijd van 2007 naar 2010. Layla heeft tussen 2007 en 2010 verschillende albums opgenomen maar vooral heel veel opgetreden. In 2010 ontmoet ze Henrik Freischlader en tekent ze een contract bij zijn label.
Samen met Freischlader zal Layla uiteindelijk twee studio albums maken, waaronder ‘The Lily’ uit 2013. Van dat album komt het volgende nummer: Never Met A Man Like You. Het is een lekker swingend nummer dus Layla nodigt het publiek uit om te gaan dansen. En daar krijgen ze alle tijd voor met een versie van maar liefst ruim elf minuten en krijgen we van Layla nog een grappig lesje Duits.

Het tempo gaat na dit swingende nummer een stuk naar beneden met het eerder genoemde Little Sister van het ‘Gemini’ album. Little Sister mag dan een stuk rustiger zijn maar het swingt net zo lekker als Never Met A Man Like You mede door de mooie baslijn van Paul Jobson.
Layla is niet altijd alleen erg open op het podium maar ze laat ook horen dat ze veel gevoel voor humor heeft. In het half Duits / half Engels maakt ze wat grappen (terwijl het publiek akelig stil blijft in Bremen) voordat ze het laatste nummer van de eerste set aankondigt: Black Oil. Ook dit nummer komt uit de periode dat ze met Freischlader werkte maar dan van het eerste album met hem: ‘Sleep Little Girl’ uit 2011.

En dan is het pauze en is het tijd voor iedereen die de cd heeft om cd 1 uit de speler te halen en cd 2 in de speler te doen. Digitale luisteraars missen dit moment echter en gaan meteen door naar het volgende nummer van dit album.

De tweede cd begint met het rockende Backstage Queen van het ‘Breaking Free’ album uit 2016. Het nummer gaat perfect over in Weakness waarbij het tempo even omlaag gaat maar niet voor lang.
Weakness en ook de volgende twee nummers, Bitch With the Head of Red en Ghost Train, zijn van haar laatste studioalbum ‘Gemini’. Twee jaar geleden kwam dit album uit en is zonder twijfel haar beste studio album tot nu toe. Om het concert af te sluiten spelen Layla en haar band nog een erg lange versie van Hippie Chick en een net zo lange versie van I Shall Be Released.

Kortom: Een prachtig overzicht van de carrière van Layla Zoe, die Zoe in topvorm laat horen daar waar ze zich het beste op haar plek voelt: het podium.

Tracklist:
CD1
01. She Didn’t Believe *
02. Leave You For Good **
03. Someday *****
04. Don’t Wanna Hurt Nobody **
05. Never Met a Man Like You ***
06. Little Sister *
07. Black Oil  ***

CD2
01. Backstage Queen *
02. Weakness *
03. Bitch With the Head of Red *
04. Ghost Train *
05. Hippie Chick ***
06. I Shall Be Released ****
*Written by Layla Zoe and Jan Laacks
**Written by Layla Zoe and Chris Raines
***Written by Layla Zoe and Henrik Freischlader
****Written by Bob Dylan
*****Written by Layla Zoe

Musicians:
Layla Zoe – Lead vocals and harmonica
Krissy Matthews – Guitar and backing vocals
Paul Jobson – Bass, organ and backing vocals
Frank Duindam – Drums and backing vocals

Website: Layla Zoe