Darling West – We’ll Never Know Unless We Try
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Jansen Records
Releasedatum: 2020

Tekst: Peter Marinus

Ik was al behoorlijk onder de indruk van het vorige album (‘While I Was Asleep) van het Noorse duo/echtpaar Darling West uit Oslo. En met hun nieuwe album, ‘We’ll Never Know Unless We Try’ flikken Mari Sandaer Kreken (zang) en Tor Egil Kreken (zang, gitaar, banjo) het opnieuw! Ook nu word ik zachtjes opgetild en word ik, op wolken, al zwevend, door hun album geleid.

Mari en Tor Egil worden op het nieuwe album bijgestaan door Christer Slaaen (gitaar, toetsen, backing vocals) en Thomas Gallatin (drums). Het is wederom goed te horen waarom dit duo ook in Amerika populair is. Niet voor niets braken ze daar door met hun tweede album ‘Vinyl And Heartache en waren zij de support act van o.a. Lucinda Williams.

Het album opent met de zacht deinende Americana van Hey There. Een nummer met een zeer aangename, intieme, sfeer, die mede veroorzaakt wordt door de hemelse, loepzuivere stem van Mari en het zacht tokkelende gitaarwerk van Tor Egil.
Ook Make It Last is een heerlijk romig en zacht swingend nummer. In de koortjes duiken verwijzingen naar het geluid van Fleetwood Mac op. Die koortjes zijn ook te horen in het loom deinende Can’t Help It. Een nummer dat qua geluid in te delen is ergens tussen Fleetwood Mac en the Judds.
River is een onontkoombaar mooi nummer. Zacht kletterend met hemelse koortjes, een galmende gitaar, banjo en de indringende stem van Mari. In het luchtig deinende True Friends zitten zowel bluegrass als Simon & Garfunkel invloeden verwerkt en ook fans van Ilse Delange zouden dit nummer eens moeten beluisteren. Dat geldt ook voor het nummer Hold On. Vervolgens klinkt Home zeer intiem en breekbaar met een lui zwevende gitaar en de zacht vibrerende zang van Mari.
Deze ballad wordt gevolgd door de al even breekbare ballad The Calling met zijn donkere koortjes, die het nummer een Peaky Blinders sfeertje geven.
De afsluiter, de ballad When Mountains Fall, heeft een Appalachian, donker, geluid met smachtende zang van Mari en Tor Egil.

Tracklist:
01. Hey There
02. Make It Last
03. Can’t Help It
04. River
05. Try
06. True Friends
07. Home
08. The Calling
09. Hold On
10. When Mountains Fall

Website: Darling West