King Solomon Hicks – Harlem
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Mascot Label Group / Provogue Records
Releasedatum: 2020

Tekst: Peter Marinus

Vanaf de hoes van zijn debuutalbum kijkt King Solomon Hicks, gestoken in een wit maatpak en de gitaar achteloos over zijn schouder, je zeer tevreden aan. En hij heeft alle reden om tevreden te zijn want zijn debuutalbum mag er zijn! Een album waarop deze zanger-gitarist uit Harlem, New York, zich aandient als een aanwinst voor zowel de liefhebbers van de bluesrock als de soulblues.

King Solomon wordt af en toe ook wel “Little B.B.” genoemd en op dit album is te horen waarom. Zijn gitaarspel klinkt vaak even krachtig en priemend als de legendarische B.B. King.

Het is dan ook niet voor niets dat King Solom het B.B. King nummer Every Day I Sing The Blues covert. En hij maakt daar een zeer krachtige cover van met een ontzettend stuwend funky ritme. B.B.’s nummer is getransformeerd tot een hard spetterend bluesrocknummer met bijbehorende hard scheurende gitaarsolo.

Het album opent met de Robert Cray- achtige soulblues van Rather Be Blind. Een zeer aangenaam romig soulbluesnummer waarin King Solomon’s zang ook veel van Cray wegheeft.

De cover van Fred Koller’s What The Devil Loves is een ingetogen, zacht funky groovende soulblues. Qua gitaarspel klinkt King Solomon hier als het rauwere broertje van Robert Cray terwijl er in het refrein Neville Brothers invloeden opduiken.
Drummer Froger Earl van de band Foghat is te gast in de soepel stuwende shuffle 421 South Main. Een instrumental, vol met vlammend gitaarwerk.
Love You More Than You’ll Ever Know werd geschreven door Al Kooper, en bekend in de uitvoering van Blood Sweat & Tears. Bij King Solomon is het nummer veranderd in een zacht glijdend, haast “Still Got The Blues”-achtig nummer met een licht latin sausje.
Na het stevig voortploegende en zwaar pompende bluesrocknummer Headed Back To Memphis is het tijd voor nog een cover. Dit keer van Gary Wright’s My Love Is Alive, dat hier verrassend genoeg instrumentaal wordt uitgevoerd waarbij King Solom’s gitaar de vocale rol op een jazzy wijze overneemt.
Het zeer uitbundig stuwende Have Mercy On Me heeft een behoorlijke gospel energie. De stoom slaat van dit nummer af! Riverside Drive is een broeierige, funky shuffle. Instrumentaal en met het nodige hard bijtende gitaarwerk. It’s Alright doet door zijn psychedelische gitaarwerk en het loom stampende ritme denken aan Joe Walsh’s “Rocky Mountain Way”.
Als afsluiter is de Sonny Boy Williamson klassieker Help Me veranderd in een zeer soulvolle, traag glijdende soulblues.

King Solomon Hicks heeft met dit debuutalbum direct aangetoond dat hij een bluestalent is waar we absoluut meer van gaan horen!
Een dikke aanrader!

Tracklist:
01. Rather Be Blind
02. Every Day I Sing The Blues
03. What The Devil Loves
04. 421 South Main
05. Love You More Than You’ll Ever Know
06. Headed Back To Memphis
07. My Love Is Alive
08. Have Mercy On Me
09. Riverside Drive
10. It’s Alright
11. Help Me

Website: King Solomon Hicks