Krista Shows – Prone to Wander
Format: CD / Label: Dial Back Sound / Sonic RendezVous
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Heerlijk dat er zo af en toe een rootsmuziek album voorbijkomt dat lekker ongepolijst klinkt. Zoals het debuutalbum van zangeres Krista Shows. Een artieste, die geboren werd in Texas, opgroeide in Jackson (midden in de Mississippi Delta) en uiteindelijk in Asheville, North Carolina belandde.

Om de opnames van haar album te bekostigen werkte Krista urenlang als serveerster. Het harde werken heeft zijn vruchten in ruime mate afgeworpen want dit debuut is zeer bijzonder. En dat komt ook in grote mate door het bijzondere stemgeluid van Krista. Zij heeft namelijk een zeer donker stemgeluid dat mij deed denken aan de inmiddels vergeten Britse artieste Tanita Tikaram. Donker, warm en zeer doorleefd.

Qua muziek gaat Krista af en toe de traditionele countryhoek in maar ook de gospel en soul duiken regelmatig op.

Krista wordt zeer vakkundig begeleid door Scott Sharpe (gitaar, pedaal steel), Stu Cole (bas, zang), Bronson Tew (drums, gitaar, zang), Will McCarley (drums), Anne Freeman (zang) en Schaefer Llana (zang).

photo by Bea Aydelette

De opener, For Whom The Bell Tolls, gaat voorzichtig richting het ongepolijste Lucinda Williams geluid in een breekbare schuifelende ballad.
Het volgende nummer, Ain’t Your Fault, is minder donker qua geluid maar is wel een intiem breekbaar nummer met een geluid als een soulvolle Tracy Chapman met een lekker sprankelende piano in een belangrijke rol.
Hell Or High Water gaat overduidelijk richting het traditionele country geluid. Zacht deinend met een fraai melancholisch jankende pedal steel van Scott Sharpe. Glory, Glory klinkt een stuk luchtiger en is, de titel verraadt het al, flink door de gospel beinvloed. Rauwe uitbundige gospel met een swingende barroom piano.
Na het soulvolle en loom swingende It Is Gone volgt de sprankelende lui swingende country van Twenty-Two met luid priemend countrygitaarspel.
Het titelnummer, Prone To Wander, is een zwevende countryballad met een warm huilende pedal steel en de al even warme zang van Krista. In de soulvolle deiner Lanie’s Song worden country en soul op een prima lome wijze vermengd. Orphan Land is weer een voorbeeld van een diepe zwevende countryballad met wederom een hoofdrol voor de intieme pedal steel.
Het sluitstuk, Full Of Sin, is fel en rauw gezongen nummer waarin de gospel opnieuw opduikt. Een zeer sfeervol hartverscheurend nummer.

Dit debuut van Krista Shows mag met recht een zeer indrukwekkend en intiem album genoemd worden.

Tracklist:
01. For Whom The Bell Tolls
02. Ain’t Your Fault
03. Hell Or High Water
04. Glory, Glory
05. It Is Gone
06. Twenty-Two
07. Prone To Wander
08. Lanie’s Song
09. Orphan Land
10. Full Of Sin

Website: Krista Shows

https://open.spotify.com/album/6tw7hV1tgXuKfiQ0xM2S28