Duffy Bishop – I’m Gonna Do What I Want!
Format: CD / Label: Lil’ Spinner Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De ervaring spat af van het nieuwe album van zangeres Duffy Bishop! Het is ook niet voor niets dat Duffy (uit St. Augustine, Florida) opgenomen is in de Halls Of Fame van zowel de Cascade Blues Association en de Washington Blues Society.

Op haar zevende album wordt Duffy bijgestaan door haar echtgenoot Chris Carlson (gitaar), Alex Richman (keyboards), Rob Ellis Peck (harmonica), Rusty Springfield (bas), Paul Unsworth (drums), Greg Wiler (saxofoon) en Dave Fleschner (orgel).

Duffy’s nieuwe album is zeer gevarieerd. Zo is Duffy te horen in luie bluesshuffles, funky blues, Stones-achtige rock, countrysoul en pure jazz.

Het album wordt geopend door I’m Gonna Do What I Want, een luie bluesshuffle waarin de grofkorrelige rauw doorleefde strot van Duffy de show steelt naast de hard priemende gitaar van Chris Carlson en de tevreden knorrende saxofoon van Greg Wiler. Love Grown Cold is een cover van een Paul De Lay nummer en klinkt ingetogen en breekbaar met een heerlijk romig orgel van Dave Fleschner.
Tom Le Grand’s Must Be My Fault is een zonnige groover met warm sprankelend gitaarwerk en een haast Hi-achtig soulgeluid. Duffy kan ook behoorlijk rocken. Dat blijkt in de Stones achtige rocker One Time waarin Duffy zich ontpopt als een soulvolle evenknie van Mick Jagger en echtgenoot Chris Carlson die flink wat Keith riffs rondstrooit.
In de intieme ballad My Road Is Not Wide komt een countrysoul geluid om de hoek kijken. Duffy klinkt hier zeer warm en intiem maar altijd met een rauw randje.
Het stomend pompende Whistle Callin’ is een boogie met een stevig Southern Rock geluid met de huilende harmonica van Rob Ellis Peck en een vurig krijsende Duffy.
In de afsluiter, New Song, blijkt Duffy ook prima het geluid van een trombone te kunnen imiteren in een lui jazznummer met een 20’s/30’s sfeertje.

De prijsnummers zijn het luie Sixty Nine Years Old. Een hilarisch nummer over een zeer potente 69-jarige minnaar (dus er is nog hoop!). Duffy geeft zich hoorbaar zeer gewillig aan hem over. Echtgenoot Chris laat zijn gitaar lekker steken. Op het eind van het nummer blijkt dat de Viagra ook een belangrijke rol in dit nummer te spelen.
Het volgende prijsnummer is de cover van het vooral van Lesley Gore bekende You Don’t Own Me. Bij Dufft klintk dit nummer broeierig en bluesy met schroeiend (slide) gitaarwerk en zeer krachtige zang.

Het nieuwe Duffy Bishop album hoort thuis bij de beste bluesreleases van dit jaar!

Tracklist:
01. I’m Gonna Do What I Want
02. Love Grown Cold
03. Sixty Nine Years Old
04. Must Be My Fault
05. You Don’t Own Me
06. One Time
07. My Road Is Not Wide
08. Whistle Callin’
09. New Song

Website: Duffy Bishop