Kris Delmhorst – Long Day in the Milky Way
Format: CD – Vinyl – CD / Label: Big Dean Music
Release : 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

Kris Delmhorst is geboren in Brooklyn, New York. Ze is getrouwd met singer-songwriter en producer Jeffrey Foucault en woont tegenwoordig in West-Massachusetts. Zij maakt actief deel uit van de folkscene in Boston. Behalve gitaar speelt zij ook viool, cello, contrabas en piano.

In 1998 komt haar debuutalbum ‘Appetite’ uit. In 1999 verschijnt er een livealbum van The Vinal Avenue String Band, waar Delmhorst deel van uitmaakte. Delmhorst maakt ook met het trio Redbird, met echtgenoot Jeffrey Foucault en Peter Mulvey, platen. Zij is ook te horen op albums van o.a. Mary Gauthier, Peter Wolf, Chris Smither, Jeffrey Foucault en Lori McKenna. Delmhorst wordt vergeleken met Lucinda Williams, Ricky Lee Jones, Anaïs Mitchell en Juana Molina.

Deze maand verschijnt er weer een nieuw album van Kris Delmhorst. ‘Long Day in the Milky Way’ is haar achtste soloalbum en de opvolger van ‘The Wild’ uit 2017. Het album is opgenomen in een bijna 300 jaar oude boerderij in Maine met een vrij grote groep vertrouwde musici. Delmhorst schreef de meeste nummers zelf tijdens een retraite in New Hampshire.

De titel van het album is meteen ook de eerste zin van het openingsnummer Wind’s Gonna Find a Way, een melodieuze song met mooie ingetogen zang.
Elektronische pianoklanken openen Golden Crown, waarbij Delmhorst wordt ‘vergezeld’ van fraaie backing vocals en strijkers. Iets steviger zijn Hanging Garden en het soulvolle Secret Girl, waarin ook de blazers voorzichtig om de hoek komen kijken. Vol emotie is de zang in Horses in the Sky en de zang en de backing vocals zijn ook weer zeer fraai in de ballad Skyscraper.
Ricky Lee Jones en Walter Becker schreven The Horses en krijgt hier mede dankzij de harmonieën een sfeervolle uitvoering. Mooi akoestisch gitaarspel is te horen in Flower of Forgiveness.
Mooi ingetogen is de zang in het samen met Dave Godowsky geschreven Nothing ‘Bout Nothing. Na het heel rustige Crow Flies wordt er in het samen met Hazel Foucault geschreven Bless Your Little Heart meer tempo ingebracht met prominent drumwerk, viool, piano en een korte lekkere gitaarsolo.
Vol overgave zijn in het slotnummer Call Off the Dogs weer de zang en de harmonieën.   

Conclusie:
‘Long Day in the Milky Way’ is een prima album met sfeervolle arrangementen.

Tracks:
01. Wind’s Gonna Find a Way
02. Golden Crown
03. Hanging Garden
04. Secret Girl
05. Horses in the Sky
06. Skyscraper
07. The Horses
08. Flower of Forgiveness
09. Nothing ‘Bout Nothing
10. Crow Flies
11. Bless Your Little Heart
12. Call Off the Dogs

Line up:
Kris Delmhorst – zang, akoestische en elektrische gitaar, Wurlitzer, piano, cello, kalimba
Rose Polenzani, Rose Cousins en Annie Lynch – zang
Dietrich Strause – piano, Rhodes, akoestische gitaar, trompet, trombone, vibrafoon, pocket piano
Sam Moss – elektrische gitaar, viool
Màiri Chaimbeul – harp
Jeremy Moses Curtis – elektrische- en contrabas
Ray Rizzo – drums, percussie
Sam Kassirer – Wurlitzer (track 3), Hammond B-3 (track 12)

Website: Kris Delmhorst