Kirsten Thien – Two Sides
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Screen Door Records
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

Kirsten Thien is geboren op een Amerikaanse legerbasis in Berlijn. Kort na haar geboorte verhuist Kirsten met haar familie terug naar de VS (Maine). Kirsten wordt muzikaal beïnvloed door Linda Ronstadt, Aretha Franklin, de traditionele jazz van New Orleans en klassieke blueszangeressen van de 20e eeuw zoals Memphis Minnie, Sippie Wallace, Bessie Smith en Ma Rainey. Na haar verhuizing naar New York City richt Thien in 2000 een eigen band op en staat in het voorprogramma van o.a. Dicky Betts, Shawn Colvin en Buddy Guy. In 2001 komt haar debuutalbum ‘She Really Is’ uit.

photo credits: JimmyFontaine

Eind augustus verschijnt ‘Two Sides’, het nieuwe album van Kirsten Thien. Zij neemt de luisteraar op dit album mee op een muzikale reis naar de blues, de 60’er jaren gospel, de gemakkelijk in het gehoor liggende California sound van de jaren ’70 en de Britse bluesrock.

Shoulda Been is het openingsnummer, een stevige uitbundig gezongen blues met uiteenlopende slidesolo’s. Fraaie baslijnen en fijne backing vocals zijn te horen in het melodieuze uptempo Sweet Lost and Found.
After I Left Home
is opgedragen aan Buddy Guy. Thien en Erik Boyd werden bij het schrijven van dit nummer geïnspireerd door de (auto)biografie ‘When I Left Home’, van Buddy Guy en David Ritz. Een lange slowblues, met een Buddy Guy-achtige gitaarsolo van Arthur Neilson die varieert van ingetogen tot verschroeiend in een bad orgeltonen van Tommy Mandel.
Het drumwerk en de percussie van Alex Alexander maken van Say It Out Loud een lekker ‘huppelend’ nummer, naast de backing vocals en de mooie akoestische gitaarsolo van Raul Midón.
Stevig gaat het er daarna weer aan toe in I Gotta Man, met felle gitaarsolo’s van achtereenvolgens Thien en Neilson. Apart is Montañas, een in het Spaans gezongen latin song, met schitterende bijdragen van Fabian Almazan (piano) en John Benthal (cuatro en requinto).
In de funky blues Better Or You’re Gonna Get Burned is een mooie gastbijdrage van Doug MacLeod op akoestische en resonator gitaar te horen. Het slotnummer I’d Rather Be Blind is de enige cover op het album. Dit door Leon Russell geschreven en ook van o.a. Freddie King, Wet Willie, John Mayall en Curtis Salgado bekende nummer, is een vlotte uptempo afsluiter, waarbij Neilson nogmaals zijn gitaar fel teistert.       

Conclusie:
‘Two Sides’ is weer een uitstekend album van een zangeres die je bij tijd en wijle kippenvel bezorgt.   

Tracks:
01. Shoulda Been
02. Sweet Lost and Found
03. After I Left Home (Song For Buddy Guy)
04. Say It Out Loud
05. I Gotta Man
06. Montañas
07. Better Or You’re Gonna Get Burned
08. I’d Rather Be Blind

Line up:
Kirsten Thien – zang, akoestische gitaar, slide
Erik Boyd – slide, bas, rhythm- akoestische gitaar
Arthur Neilson – slide, rhythm gitaar, lead gitaar
Steve Holley – drums
Tommy Mandel – clavinet, piano, orgel, wurlitzer
Tarriona Tank Ball en Jelly Jospeh – backing vocals
Raul Midón – akoestische gitaar (track 4, 6)
Alex Alexander – drums, percussie (track 4)
Fabian Almazan – piano (track 6)
John Benthal – cuatro, requinto (track 6)
Doug MacLeod – akoestische- resonator gitaar (track 7)
Wes Little – drums (track 7)

Website: Kirsten Thien