Zach Aaron – Fill Dirt Wanted
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De Texaanse singer-songwriter Zach Aaron neemt je op zijn derde album ‘Fill Dirt Wanted’ mee op een reis langs zijn diepste zieleroersels. En die schilderen een niet zo positief beeld van de zorgelijke staat waarin onze moderne samenleving zich bevindt.

Hij doet dat op een merendeels folky wijze waarin af en toe de invloeden van singer-songwriters als Woody Guthrie, Willie Nelson en Kris Kristofferson opduiken.

Zach laat zich op het album begeleiden door Kevin Haystack Foster (gitaar, fiddle, banjo, dobro, mandoline, backing vocals), Dave Leach (bas, piano), Steve Boaz (percussie) en Lauren January (zang).

Het titelnummer Fill Dirt Wanted is een intiem en breekbaar nummer over weglopen/rennen voor je eigen problemen met als conclusie “them rock bottom blues are a barroom poet’s dream”. Dat alles in een zacht deinende akoestische setting met sfeervolle piano en Zach’s krachtige gekwelde stem.
Animal Of Burden is daarna een krachtig dreunend nummer met een donkere sfeer, dat gedragen wordt door de loom pompende piano en een bluesy gitaar. Na een valse start begint de ogenschijnlijk luchtig swingende bluegrass/country van Dayton Train, dat bij nadere beluistering toch vrij bitter is.
Shelter Of The Storm is een nummer over een aan kanker overleden vriend. Een breekbaar nummer over de onvoorspelbaarheid van het leven en dus vol weemoed en gemis. Southeast Texas Trinity River Bottom Blues klinkt folky a la Woody Guthrie met een sfeervol tokkelende banjo en de praatzang van Zach.
Na een krachtig piano intro ontvouwt zich het warm deinende Dying Hobo Blues waarin met name de onmacht en berusting centraal staan. “Feels life flowing out of me, don’t call the doctor, just let it bleed”.
Zach blijkt over een zeer zwartgallige humor te beschikken in de bittere folkballad Potato Salad. “when I die my only regret will probably just be being dead”. Saratoga Light is gebasseerd op een echt spookverhaal uit Saratoga, Texas en is verpakt in een bijpassend zeer donker folknummer met een smartelijk jankende fiddle. Plotsklaps gaat het nummer over in een dreunend donker Americana nummer.
No Road Too Cold klinkt luchtig deinend met een fris tintelende mandoline en bluesy dobro terwijl het onderwerp minder luchtig is. De harde realiteit van een dakloze man. “I will face the day I’m not afraid of being alone”. Dan volgen er twee intieme wiegende nummers in de beste Willie Nelson traditie. Hold The Line en C.C.C. met een engel-achtige tWeede stem van Lauren January.
De murderballad Aztec Cafe is de afsluiter van het album en speelt zich af in een “border cantina”.

Zach’s zielenroerselen mogen dan donker en zwartgallig zijn, dat maakt dit album zeker niet minder indrukwekkend!

Tracklist:
01. Fill Dirt Wanted
02. Animal Of Burden
03. Dayton Train
04. Shelter Of The Storm
05. Southeast Texas Trinity River Bottom Blues
06. Dying Hobo Blues
07. Potato Salad
08. Saratoga Light
09. No Road Too Cold
10. Hold The Line
11. C.C.C.
12. Aztec Cafe

Website: Zach Aaron