King Crimson – Cat Food 50th Anniversary Edition (EP)
Format: CD – LP -Digital / Label: Virgin
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

En dan heeft King Crimson gewoon een hitsingle te pakken. Deze recente heruitgave staat in de Britse hitlijsten gewoon op nummer 2.

Oorspronkelijk verscheen dit nummer in 1970, het komt van het album ‘In the Wake of Poseidon’; al werd het toen geen succes. De band dook ter promotie zelfs op in Top Of The Pops, een voor hun zeldzame exercitie.  

Deze nieuwe uitgave blijkt onderdeel van de festiviteiten rondom het 50-jarig bestaan. Verleden jaar verschenen er al diverse andere nummers op single.

Het nummer over kattenvoeding komt eerst drie maal op de luisteraar af. Eerst de normale versie, vervolgens een recente live variant en daarna een nieuwe mix. B-kant Groon de afsluiter van deze single.

Bij de eerste tonen van de ‘gewone’ versie lijkt het bijna een nummer van David Bowie, het lijkt qua toonsoort geknipt voor hem. Een wat verwarrende constatering. Zeker hoe het nummer op freejazz-achtige wijze zich verder uitvouwt gevolgd door een ontspoord gitaarwerk. Een stijl manoeuvre die niets te maken heeft met hoe Bowie toen muziek maakte.  

De concertvariant van het nummer toont weer een heel ander gezicht. Minder jazzy in opzet en veel steviger gespeeld. De toevoeging van saxofoon maakt dat de avant-garde kant van de band meer getoond wordt. Het nummer doet dan weer denken aan hoe Tuxedomoon het had kunnen brengen.

De afwijkende mix toont ten slotte dat er haast oneindig te sleutelen valt aan de muzikale wendingen die King Crimson neemt met een nummer. Het maken van kleine aanpassingen of toevoegingen maken Cat Food weer een totaal ander nummer.

Het echte andere nummer of te wel het B-kantje Groon is gewoon lekker vreemd. Alle instrumenten krioelen over elkaar heen in onrustig tempo. Een oefening in experiment die op een goede manier nergens naar toe lijk te leiden. Het doel lijkt totale bevreemding.  

Een halve eeuw oud of niet, King Crimson blijft onverminderd uniek. Welke band zou immers een tekst over dierenvoeding gebruiken. Dat de muziek zo doet denken aan andere artiesten en bands zegt iets over de invloed die King Crimson heeft gehad.

Hopend dat na afloop van deze feestelijke heruitgaven men de tijd neemt om een nieuwe album op te nemen, iets waar alle fans nog op zitten te wachten; gok ik zo.

Tracklist:
01. Catfood
02. Catfood (live in Toronto 2019)
03. Catfood (Alternate Mix
04. Groon

Website: King Crimson