H.E.A.T – H.E.A.T II
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: earMUSIC
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

Het verhaal van H.E.A.T is een verhaal die je vaker hoort, twee bands die ermee stoppen en de overgebleven leden vormen samen één nieuwe band.

In dit geval vielen de bands Dream en Trading Fate in 2007 uitelkaar in de Zweedse plaats Upplands Väsby. Jona Tee (keyboards), Dave Dalone (gitaar) en Kenny Leckremo (zang) kwam van Dream en Don Crash (drums), Jimmy Jay (bass) en Eric Rivers (gitaar) zaten samen in Trading Fate.
Zanger Kenny Leckremo verliet in 2010 de band en is vervangen door Erik Grönwall, die een jaar daarvoor de zweedse Idol had gewonnen. In 2016 verliet ook Eric Rivers de band maar er kwam geen nieuwe gitarist bij. Het verschil in het geluid is goed te horen op hun albums sinds 2016.

Want, ook al is de band in Nederland niet heel erg bekend, ‘H.E.A.T II’ is niet hun tweede studioalbum maar hun zesde. Een jaar nadat ze begonnen waren, kwamen ze met het sterke debuutalbum: ‘H.E.A.T’.
De studio albums: ‘Freedom Rock’ (2010), ‘Address the Nation’ (2012), ‘Tearing Down the Walls’ (2014) en ‘Into the Great Unknown’ (2017) werden daarna door de band uitgebracht. In 2015 brachten ze ook het live album Live in London uit. Nu is er dus weer een nieuw studio album die een beetje qua geluid terug gaat naar de beginperiode van de band.

Het album ‘H.E.A.T II’ begint met een erg mooi intro die al snel overgaat in het stadion rock nummer Rock Your Body. H.E.A.T laat meteen horen dat ze op dit album doorgaan waar ze goed in zijn: stevig rocken met jankende gitaarsolo’s.
Na het zeer sterke Rock Your Body gaan we verder met Dangerous Ground, waarmee H.E.A.T terug gaat naar heavy geluid van hun beginperiode.
Come Clean gaat terug naar het stadion rock geluid van Rock Your Body maar is iets minder sterk als het openingsnummer. Victory en We Are Gods volgen en lijken bijna één nummer en zijn beide echte stadion rocknummers.
Adrenaline volgt deze lijn, het refrein doet mij denken aan Mötley Cruë en Whitesnake. Een nummer wat nog lang in je hoofd blijft zitten. Het volgende, One By One, zit qua sfeer een beetje tussen We Are Gods en Adrenaline in. De grootste verrassing komt hierna: Nothing to Say. Deze rock ballad met een mooie tekst en uitvoering is een hoogtepunt van het album. Heaven Must Have Won an Angel heeft een rustig intro en sluit daarom mooi aan op Nothing To Say maar ontwikkelt zich langzaam in een stadion rocknummer zoals de meeste nummers op dit album. Tijdens Under The Gun is er een prachtige rol weggelegd voor drummer Don Crash (fantastische naam voor een drummer), die het hele nummer hard in de mix zit en zo het nummer voortstuwd. Het album wordt afgesloten zoals het begon: met een erg sterk rock nummer. Rise is ook de nieuwste single van het album en hieronder te beluisteren.

Kortom: Weer een fantastisch album van een geweldige band. Een album die elke rock liefhebber gehoord moet horen.

Tracklist:
01. Rock Your Body
02. Dangerous Ground
03. Come Clean
04. Victory
05. We Are Gods
06. Adrenaline
07. One By One
08. Nothing to Say
09. Heaven Must Have Won an Angel
10. Under the Gun
11. Rise

Website: H.E.A.T