The Dixie Kingpins – Keepin’ It Between The Lines
Format: CD / Label: Independent
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Soms duikt er tussen de enorme hoeveelheid independent releases een prachtig pareltje op. Zoals het debuutalbum van de band the Dixie Kingpins uit Sweetwater, Tennessee.

Deze band bestaat uit Tim Lee Gibbs (gitaar, zang), Fred Cobb (gitaar, zang), Rob Ashcraft (zang, gitaar), Bret Allen (bas, zang) en Brian Williams (drums). Hun stijl is het best te omschrijven als zeer soulvolle rock waarin de nodige vleugjes Southern rock en blues aanwezig zijn.

De opener van hun album, That Look, is een zeer aanstekelijk nummer. Een stuwend nummer waarin een powerpop-achtige energie gekoppeld is aan een soulvol bluesy geluid en waarin het lekker branderig priemende gitaarwerk opvalt.
Ook Stop Thinkin’ About Just Ourselves klinkt zeer soulvol en funky en doet aan het werk van Wet Willie denken. Het is alleen jammer dat er hier gebruik wordt gemaakt van nepblazers. Het schroeiende gitaargeluid maakt dat echter weer goed. Een zeer toepasselijke titel trouwens!
De mid-tempo ballad Keepin’ It Between The Lines zit ergens tussen de Americana en Southern rock in. Een nummer waarin de geest van Tom Petty rondwaart. Het bluesy huilende gitaarwerk en de prima meerstemmige zang zijn de hoogtepunten in dit nummer.
In Stay The Course is het geluid van Tom Petty ook aanwezig. Een aangenaam wiegend nummer met wederom prima bluesy gitaarspel. Hypocrisy Rising is een broeierig groovend bluesy rocknummer. Door het snijdende gitaarwerk klinkt dit nummer als een mix van Southern Rock met het meer recente geluid van Santana en het ontspannen geluid van J.J. Cale.
Het luchtig swingende Till You Feel The Sun grijpt terug op het “Sultans Of Swing” geluid van Dire Straits maar dan met een scherper bluesier geluid. De Southern rock springt er duidelijk uit in de venijnige funky rocker Simple Kind Of Man. Een nummer, dat kan wedijveren met het betere werk van bijvoorbeeld the Outlaws of the Charlie Daniels Band.
De afsluiter, I Love That Feeling, is een sprankelende Americana rocker met een terugkeer van het Tom Petty geluid.

Ik ben blij dat ik deze zeer prettige cd van the Dixie Kingpins ontdekt heb. Daarom kan ik jullie dit album en deze band van harte aanbevelen!

Tracklist:
01. That Look
02. Stop Thinkin’ About Just Ourselves
03. Keepin’ It Between The Lines
04. Stay The Course
05. Hypocrisy Rising
06. Till You Feel The Sun
07. Simple Kind Of Man
08. I Love That Feeling

Website: The Dixie Kingpins