Keith Thompson’s Blues Eruption – Little Red Rooster
Format: CD – Digital / Label: Karamu Music Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Je hebt af en toe van die albums, die maar net aan naar de veilige kant van de kwaliteitsstreep getrokken worden. Albums, die na beluistering een gevoel achterlaten van “een goed album maar het had veel beter kunnen zijn”. Dat gevoel heb ik na het beluisteren van het album van Keith Thompson’s Blues Eruption.

Deze Britse gitarist, zanger, harmonicaspeler en toetsenist heeft zich hier laten begeleiden door de Poolse muzikanten Jacek Chruscinski (bas) en Artur Malik (drums).

Keith is een artiest, die zeer actief is. Zo heeft hij zijn eigen Keith Thompson Band, componeert hij muziek voor bedrijven, tv en computergames en zat hij in de band Bunter, samen met de van Motorhead bekende Mick ‘Wurzel” Burston.

Wat zijn nu de oorzaken van het feit, dat ik nog niet helemaal overtuigd ben van de kwaliteiten van dit album? Ten eerste de wel erg veilige keuze van covers. Voor de zoveelste keer hoor je bluesclassics als Little Red Rooster, Key To The Highway en Hoochie Coochie Man voorbijkomen.

Ook de ietwat geknepen zang van Keith komt in sommige nummers toch wel wat soul tekort en de soms erg zoete backing vocals doen de nummers ook geen goed.

Gelukkig is Keith’s gitaarspel dusdanig goed dat deze dit album toch naar een hoger niveau tilt. Keith laat vaak een rauw schurend en hard priemend geluid horen zoals in de opener Key To The Highway.
Ook in de Otis Rush klassieker All Your Love tilt Keith’s schroeiend gierende gitaar dit nummer naar een hoger peil. Het is alleen jammer dat er in de tempoversnelling gebruik wordt gemaakt van zoetige backing vocals.
Keith’s uitvoering van de Willie Dixon klassieker Little Red Rooster klinkt daarentegen lekker smerig en funky. In de luie soulbluesshuffle I’ll Carry You wordt duidelijk dat Keith’s stem toch de nodige soul voor een dergelijk nummer mist. Gelukkig maakt zijn splijtend harde gitaarspel veel goed.
De pompende bluesrocker Backyard Blues zit vol met snijdende rockende gitaargeluiden en Keith’s smerig huilende harmonica. Jimmy Reed’s Bright Lights, Big City rockt heerlijk ongecompliceerd en in zowel My Babe als Mystery Train duiken opgewekte rockabilly klanken op. In Freddie King’s I’m Tore Down zorgen de backingvocals weer voor een storend efactor.
Cream’s White Room sluit het album af. Na een verrassend a capella intro klinkt een getrouwe versie van dit nummer.

Ik ben nog niet helemaal overtuigd door dit album van Keith Thompson’s Blues Eruption maar ik blijf hopen dat een volgend album meer zal overtuigen. Aan Keith’s gitaarspel zal dit namelijk niet liggen!

Tracklist:
01. Key To The Highway
02. All Your Love
03. Little Red Rooster
04. I’ll Carry You
05. Can’t Be Satisfied
06. Cryin’ Shame
07. Backyard Blues
08. Bright Lights, Big City
09. I’m Tore Down
10. Hoochie Coochie Man
11. My Babe
12. Pennies On Your Eyes
13. Mystery Train
14. White Room

Website: Keith Thompson