Glenn Hughes – Justified Man – The Studio Albums 1995-2003
Format: 6CD / Label: Purple Records – Cherry Red Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Zanger-bassist Glenn Hughesuit Cannock, Staffordshire, is uitgegroeid tot een waar rock icoon. En dat komt vooral door de korte tijd dat hij lid was van Deep Purple, als opvolger van Roger Glover, vanaf 1973.

Vaak wordt vergeten dat Glenn daarvoor lid was van de prima funkrockband Trapeze.

Na enkele albums verliet Glenn Deep Purple, samen met de in die tijd opgelopen cocaïneverslaving, en bracht hij in 1973 zijn eerste soloalbum ‘Play Me Out’  uit.

Tussen al zijn soloalbums door vond Glenn nog de tijd om bijdragen te leveren aan albums van Phenomena, Gary Moore, Black Sabbath, KLF, John Norum, Tony Immi en de band Black Country Communion (met o.a. Joe Bonamassa) en veel belangrijker, hij overwon uiteindelijk zijn drank en drugsverslaving!

Vele soloalbums volgden en deze 6CD box bevat de soloalbums, die Glenn tussen 1995 en 2003 uitbracht.

Het zal je niet verbazen dat op al deze albums een prima mix van metal, funkrock en soul te vinden is met vele prima muzikanten die hun bijdrage leveren.

Voor mij is gitarist J.J. Marsh de ware openbaring op deze box. Een Zweedse gitarist, die in vrij onbekende bands als Spellbound en Studfarm speelde. Hij is op drie albums uit deze box te horen.

Het eerste album van deze box, ‘Feel’ uit 1995, bevat naast de pittige rockers ook een groot aantal soul-achtige nummers, zoals het luchtige Does It Mean That Much To You waarin Glenn’s liefde voor het werk van Stevie Wonder te horen is. Een liefde die in Glenn’s muziek regelmatig terug te horen was. De soulballad Save Me Tonight (I’ll Be Waiting) neigt zelfs naar de Philly soul.
Het zijn toch de rockers die het meeste overtuigen. Zoals de pompende rocker Big Time met de rauw scheurende gitaar van Pat Thrall en de stuwende drums van Matt Sorum. Pat Thrall is ook brullend te horen in de stevig groovende rock van Redline.
In het energieke Push! Is een funky Sly & te Family Stone geluid aanwezig. De cover van Stevie Wonder’s Maybe Your Baby sluit het album af.

Het album ‘Addiction’ uit 1996 klinkt een stuk donkerder en op dit album is J.J. Marsh voor het eerst te horen als gitarist.

De hoogtepunten van dit album zijn het dreunende haast Led Zeppelin-achtige Addiction, het Hendrix-achtige Madeleine, dat sterk aan Henrix’s “Freedom” doet denken en de zeer krachtige en hoekige rocker I’m Not Your Slave.

Op het album ‘The Way It Is’ treedt Stevie Salas als gitarist aan. Ook hier zijn Hendrix invloeden te horen zoals in de funky rocker Neverafter en natuurlijk in de cover van Hendrix’s Freedom. De stoom slaat af van het beukende You Kill Me, dat veel weg heeft van Led Zeppelin’s “Rock & Roll”.
Keith Emerson is in een bescheiden rol te horen in het funky Stoned In The Temple en Second Son opent met “Voodoo Chile”-achtig gitaarwerk om daarna als een haast Red Hot Chili Peppers-achtig funkrock nummer verder te gaan.

Ook ‘Return Of Crystal Karma’ uit 2000 staat vol met uitstekende stevige nummers zoals het funky It’s Alright met een flinke Chili Peppers energie en de nodige Stevie Wonder invloeden. Gone is een nummer dat geschreven werd door Black Sabbath gitarist Tony Iommi en het is daarom niet verwonderlijk dat dit een donker riffend nummer is.
De gitaar van J.J. Marsh giert en gilt er behoorlijk op los in het pompende Owed To “J”, waarin zijn spel af en toe zelfs aan Jan Akkerman doet denken.

J.J. Marsh is ook volop te horen op het album ‘Building The Machine’ uit 2001. Pat Travers is hierop te gast in de Rare Earth cover I Just Want To Celebrate, dat hier zeer smerig funkt.
In de luchtige rocker Out On Me gaat Glenn de Black Crowes/Faces bluesy rock kant op. Don’t Let It Slip Away is Glenn’s funky kijk op de “Hoochie Coochie Man” en het is altijd lekker om de Deep Purple klassieker Highball Shooter weer eens voorbij te horen komen.

Op het laatste album van deze box, ‘Songs In The Key Of Rock’ uit 2003, ligt de focus vooral op de “rock”. Bijvoorbeeld in het zeer stevig pompende In My Blood, een nummer in de beste Deep Purple/Led Zeppelin traditie, de zeer intense razende rocker Gasoline, die inderdaad vol “gasoline” zit, het broeierig funkende Get You Stoned (met Chad Smith op drums) en het haast punky rockende Standing On The Rock.
Het hoogtepunt van dit album is Higher Places (Song For Bonzo), dat door Glenn is opgedragen aan zijn maatje John Bonham van Led Zeppelin. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een hoog “Kashmir” gehalte in dit nummer zit.

Deze 6 CD box laat op een prima wijze horen, dat Glenn Hughes zeer terecht in de hoogste regionen van de rock-eredivisie thuishoort!

Tracklist:
CD 1: ‘Feel’ (1995)
01.Big Time
02.Livin’ For The Minute
03.Does It Mean That Much To You?
04.Save Me Tonight (I’ll Be Waiting)
05.Redline
06.Coffee & Vanilla
07.Push!
08.She Loves Your Money
09.Speak Your Mind
10.Talkin’ To Messiah
11.Maybe Your Baby

CD 2: ‘Addiction’ (1996)
01.Death Of Me
02.Down
03.Addiction
04.Madeleine
05.Talk About It
06.I’m Not Your Slave
07.Cover Me
08.Blue Jade
09.Justified Man
10.I Don’t Want To Live That Way Again

CD 3: ‘The Way It Is’ (1999)
01.The Way It Is
02.You Kill Me
03.Neverafter
04.Rain On Me
05.Curse
06.Freedom
07.The Truth Will Set Me Free
08.Stoned In The Temple
09.Too Far Gone
10.Second Son
11.Take You Down
12.Don’t Look Away
13.Freedom (Shagmeister Mix)

CD 4: ‘Return Of Crystal Karma’ (2000)
01.The State I’m In
02.Midnight Meditated
03.It’s Alright
04.Switch The Mojo
05.Gone
06.The Other Side Of Me
07.Angela
08.Owed To “J”
09.This Life
10.Days Of Avalon

CD 5: ‘Building The Machine’ (2001)
01.Can’t Stop The Flood
02.Inside
03.Out On Me
04.I Just Want To Celebrate
05.Don’t Let It Slip Away
06.Feels Like Home
07.Highball Shooter
08.When You Fall
09.I Will Follow You
10.Beyond The Numb
11.Big Sky
12.Cosmic Spell (Japanese Bonus Track)

CD 6: ‘Songs In The Key Of Rock’ (2003)
01.In My Blood
02.Lost In The Zone
03.Gasoline
04.Higher Places (Song For Bonzo)
05.Get You Stoned
06.Written All Over Your Face
07.Standing On The Rock
08.Courageous
09.The Truth
10.Wherever You Go
11.Higher Places (Reprise)
12.Secret Life
13.Change (European Bonus Track)

Website: Glenn Hughes