Een bluesliefhebber pur sang

 

Keith Scott – World Blues Society
Format: CD – Digital / Label: Dreamday Music
Release: 2021
Tekst: Fons Delemarre

In al zijn slordigheid en onsamenhangendheid doet ‘World Blue Society’ van Keith Scott steeds denken aan het roemruchte Stones album ‘Exile On Mainstreet’ uit 1972. Ook Scott vertolkt op ‘World Blues Society’ een ratjetoe aan stijlen. Dat gaat van rauwe, ongepolijste, Chicagoblues georiënteerde boogie in de stijl van Canned Heat (Down That Road en Like We Did), tot oefenstukjes op akoestische gitaar (Lonesome Blues en Shoreline Blues).  

Deels zijn de tracks op het nieuwe album van Scott live en ‘bepaald niet perfect’ opgenomen (Trouble). Andere nummers, zoals Downstream Blues, een Jimmy Vaughan geïnspireerd instrumentaaltje, klinken prima.

Toch komt Scott met gemak weg met de blues-mix op zijn album. Foutloos en onberispelijk opgenomen hoeft het van hem allemaal niet te zijn; wel gedreven en geïnspireerd. Inderdaad, zie ook Exile… Scott is geen perfectionist, ook geen virtuoze hoogvlieger, maar wel een bluesliefhebber pur sang, die ons mee laat luisteren naar muzikale uitingen die hij de moeite waard vindt om met ons te delen.

Ook als dat een doorsnee nummer is als Ain’t Got to Suffer, een It Hurts Me Too-geënt bluesje is. Wederom geen wereldzang, geen Hendrix-gitaargeweld, maar wél een bluesband die er zin in heeft. Ook op Like We Did schort het enigszins aan strakheid en vindt de band geen goed sluitend einde; toch is het een lekker stukje blues.   

Used to Be is Keith Scott thuis, die in zijn eentje een bluesje speelt voor zijn broer.

Inderdaad: ‘World Blues Society’ klinkt zoals de Stones ooit losgingen op ‘Exile On Main Street’. En al is de muziek is minder veelzijdig en gevarieerd dan wat de Stones in 1972 vastlegden, feit blijft dat op World Blues Society’ gewoon lekkere blues te horen is. Of het nou jams zijn, uitprobeersels of compleet uitgewerkte nummers, dat boeit dan even niet.

Keith Scott maakt Down To Earth-blues en Down To Earth blues is what you get. Biertje erbij maakt het feestje compleet.

Tracks:
01. Down That Road
02. Lonesome Blues
03. Downstream Blues
04. Trouble
05. Ain’t Got to Suffer
06. Shoreline Blues
07. Like We Did
08. Used to Be
09. Mountain Song
10. On the Bayou
11. Something on My Mind
12. Pickin’ up the Pieces
13. Strut That Stuff
14. Bullhead Blues
15. Raining All the Time
16. Hatchet Face

Website: Keith Scott