De Perfecte Side-Kick

 

Neal Casal
Mandatory Credit: Photo by Katie Darby

De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’
Tekst: Tom Wouters

Neal Casal – De Perfecte Side-Kick

“Het is met grote droefheid dat we jullie meedelen dat onze broer Neal Casal is overleden. Zoals velen van jullie weten, was Neal een zachtaardig, introspectief, diep soulvol mens die zijn leven leidde door middel van artisticiteit en vriendelijkheid. Zijn familie, vrienden en fans zullen hem altijd herinneren voor het licht dat hij naar de wereld bracht. Rust zacht Neal, we houden van je.”

Vrienden en familie van gitarist Neal Casal publiceerden deze verklaring nadat hij op 26 augustus 2019 zelfmoord had gepleegd.

Neal Casal was een begenadigd gitarist en fotograaf, die zijn carrière begon in de jaren negentig. In die jaren probeerde Neal Casal zich te vestigen als soloartiest en produceerde hij 12 solo-albums die veel lovende kritieken kregen, maar weinig commercieel succes kenden. Door dit gebrek aan succes moest Casal vaak van platenmaatschappij veranderen, wat niet erg bevorderlijk was voor het welslagen van zijn solocarrière. Rond de eeuwwisseling maakte Neal Casal noodgedwongen de overstap van soloartiest en bandleider naar sideman.

In de volgende twee decennia werd Neal Casal key player in bands als Ryan Adams’ Cardinals, de Chris Robinson Brotherhood en de supergroep Hard Working Criminals. Casal was de perfecte side-kick met zijn prachtige, lyrische gitaargeluid, zoals hij zo mooi bewees in het nummer Star Or Stone van het eerste album van de Chris Robinson Brotherhood (‘Big Moon Ritual’), met een gitaarsolo van pure epische schoonheid en waarschijnlijk een van de beste rock gitaarsolo’s aller tijden.

Casal was een zeer erkend sideman geworden met zijn instrumentale groep Circles Around The Sun, maar achter de schermen verkeerde hij in grotere problemen dan wie dan ook zich realiseerde. Het verhaal van Neal Casal eindigt op een hartverscheurende en schokkende manier op 26 augustus 2019, als hij zichzelf van het leven berooft, slechts 50 jaar oud.

It was a shock and a surprise”, zegt Adam MacDougall, toetsenist en bandlid van Casal in Circles Around the Sun en Chris Robinson Brotherhood. “We all knew he was going through some pretty big inner spinouts he thought he couldn’t get out of. But none of us really thought he’d do that.”

“We all know people who struggle, and a lot of us have been there, too,” zegt Neal’s jarenlange vriend Kenny Roby. “Nobody can believe it when it gets that bad, and there’s so much fear of rejection in sharing feelings like that. When people don’t get it, that feels even more isolating, so … you don’t share it. Yeah, I knew Neal was struggling and having some difficult times, but I did not know the depths of it because he kept it to himself. Like a sideman, you know?”