Een zeer soulvol en indringend muzikaal beeld van de Vietnam oorlog!

 

Various Artists - Stop The War (Vietnam Through The Eyes Of Black America 1965-1974)

Various Artists – Stop The War (Vietnam Through The Eyes Of Black America 1965-1974)
Format: CD / Label: Kent Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Even een stukje geschiedenis: de Vietnam oorlog duurde van 1955 tot en met 1975 en was een oorlog, die door velen in de USA als een totaal zinloze oorlog werd gezien, die aan ongeveer 2,5 miljoen Vietnamezen en bijna 59.000 Amerikanen het leven kostte.

Het protest vanuit de USA was dan ook groot en het thema Vietnam dook in veel songs op. Ook in de nodige soulsongs. Een flinke verzameling van die songs zijn nu verzameld op deze verzamelaar op het Kent label, een sublabel van Ace Records.

De thema’s zijn divers. Allereerst het gemis van geliefden, die naar Vietnam waren vertrokken. Promise Me That You’ll Wait van Michael Lizzmore is een indringende mellow groove soulballad, geschreven door Skip Jacobs, een voormalig doo wop en soulzanger.

En Wish You Were Here With Me van de meidengroep the Fawns uit Washington, DC/ Bij het luisteren naar Marvin Gaye’s I Want To Come Home For Christmas kon ik alleen maar denken “wat had die man toch een geweldig mooie soulstem”.

Ook via het thuisfront kwam er een aantal nummers. The Emotions beloven in het zeer funky Going On Strike, geproduceerd door Isaac Hayes en David Porter, dat zij celibatair zullen blijven tot hun geliefde terug komt.

Joe Medwick’s Letter To A Buddie is het verhaal van een zeer wrange brief aan een Vietnam soldaat, die door het lezen van de brief het geval kreeg dat zijn leven totaal onder zijn vingers vandaan glipte, inclusief zijn liefje.

Uiteraard komen ook de protesten aan bod. Der mooiste komt van Dr. William Truly Jr., een predikant, die zijn boodschap uitdraagt in de diepe soulballad (The Two Wars Of) Old Black Joe.

The Impressions, met Curtis Mayfield, laten hun snijdend funky geluid horen in Stop The War en the Staple Singers coveren Bob Dylan’s John Brown op de voor hen zeer kenmerkende gospelsoul wijze.

Een zeer soulvol en indringend muzikaal beeld van de Vietnam oorlog!

Various Artists - Stop The War (Vietnam Through The Eyes Of Black America 1965-1974)-back

Hits: 10