Recensie: KB Bayley – Little Thunderstorms

 

KB Bayley - Little Thuderstorms

KB Bayley – Little Thunderstorms
Format: CD – LP – Digital / Label: Independent
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Het geluid van de Britse singer-songwriter KB Bayley is op zijn tweede album ‘Little Thunderstorms’ het beste te omschrijven als zeer intieme, soms desolate, muziek waarin veelvuldig het “klassieke” 70’ singer-songwriter geluid van bijvoorbeeld John Prine en Jackson Browne is terug te horen.

KB was zes jaar lang lid van de bluesband Shotgun House en debuteerde solo in 2017 met het album Rivers & Rain.

Op zijn nieuwe album bespeelt KB de dobro, de lap steel, de akoestische gitaar, de cigarbox gitaar en de piano. Hij wordt muzikaal bijgestaan door Claudia Stark (zang), Jim Cozens (zang), Charlie Jonas Walter (pedal steel), Dean Parker (elektrische gitaar) en op één nummer door Ben Glover (zang).

KB Bayley

Een goed voorbeeld van het 70’s singer-songwriter geluid is te horen in Little Thunderstorms. Een ingetogen nummer met sprankelend akoestisch gitaarspel en de hemelse zang van Claudia Stark.

Throw It In The River kruipt daarna voorzichtig richting het geluid van Jackson Browne met wiens stem het stemgeluid van KB veel overeenkomsten vertoont. Blood Red Lullaby klinkt zowel droef als sprankelend met de zacht twangende gitaar van Dean Parker.

North Coast Girl heeft een klasse die bij het akoestische werk van Bruce Springsteen past.

De prijsnummers van dit album zijn de opener Cold Rain, een zeer intieme ballad met een sfeervol huilende lap steel en de prachtige stem van Claudia Stark, de pianoballad Night Dogs met een Chet Baker-achtige jazzsfeer en de donker dreigende instrumental Wayfaring Stranger (Redux).

KB Bayley maakt met dit tweede album een zeer diepe indruk.

Tracklist:
01. Cold Rain
02. Little Thunderstorms
03. Throw It In The River
04. Blood Red Lullaby
05. Night Dogs
06. Time To Leave Town
07. North Coast Girl
08. Crazy About Me
09. North Shore Road
10. Wayfaring Stranger (Redux)
11. Cheap Suit

Website: KB Bayley