Recensie: Graham Parker And The Goldtops – Five Old Souls

 

Graham Parker And The Goldtops - Five Old Souls

Graham Parker And The Goldtops – Five Old Souls
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: 100% Records
Release: 2021
Tekst: Tom Wouters

De Brit Graham Parker was in de 70-er jaren één van de grote namen in de Engelse rockscene. Met zijn band The Rumour, voortgekomen uit de pubrock, werd hij met Joe Jackson en Elvis Costello het gezicht van de Britse new wave. De successen regen zich aaneen, zelfs in de Verenigde Staten. Nadat Parker en The Rumour er eind 80-er jaren de brui aan gaven, vertrok Parker naar de Verenigde Staten, waar hij als soloartiest actief  bleef.

In 2011 keerde Parker terug naar Engeland, waar hij met The Rumour verschillende reünieplaten en –tours ondernam. In 2018 verscheen er van Parker en zijn nieuwe band, The Goldtops, een album onder de naam ‘Cloud Symbols’.

The Goldtops bestaat uit een aantal oudgedienden, zoals ex-Rumour-gitarist Martin Belmont, keyboardsspeler Geraint Watkins (die onder meer met Dave Edmunds en Nick Lowe in Rockpile speelde), Simon Edwards op bas en Roy Dodds op drums.

En nu is er een live-registratie van de Cloud Symbols-tour die Parker en The Goldtops, aangevuld met de Rumour Brass (uit de hoogtijdagen van The Rumour, bijvoorbeeld prominent aanwezig op het live-album ‘The Parkerilla’ uit 1978) ondernam in Engeland. ‘Five Old Souls’ werd tijdens die tour in 2018 opgenomen in Southampton.

‘Five Old Souls’ bevat zeventien songs, voornamelijk van het Cloud Symbols-album en van de eerste twee Graham Parker and the Rumour-albums ‘Howlin’ Wind’ en ‘Heat Treatment’, beide uit 1976.

En met dit album bewijst Graham Parker nog steeds een bevlogen rocker te zijn, die zowel als songschrijver en als performer zijn mannetje staat. Weliswaar klinken zowel de nieuwe songs als de oude Rumour-klassiekers een ietsjepietsie minder bijtend (hoewel Parker nog steeds beschikt over zijn knauwende Cockney-stem), de songs bewijzen eens te meer de grote kwaliteiten van Parker als songschrijver, zoals hij al eerder bewees met de solo-uitvoeringen (vocals/akoestische gitaar) van zijn songs op de live-registratie ‘Live Alone in America’ uit 1989.

De oude Rumour-songs doen het op deze live-registratie nog steeds erg goed, zoals blijkt in White Honey, Lady Doctor (met een glansrol voor Martin Belmont) en Hotel Chambermaid, maar ook de nieuwe (Cloud Symbols) songs als Ancient Past, Bathtub Gin, de soul van You Left The Water Running (met de Rumour Brass in de hoofdrol) en Not If It Pleases Me (met Watkins op barpiano) doen het goed.

‘Five Old Souls’ wordt afgesloten met een toegift van drie nummers, waarin de band excelleert in het bijna geheel instrumentale Rockin’ Hawk, waarna Parker er nog even flink tegenaan gaat met de klassiekers Heat Treatment en Soul Shoes en de hoogtijdagen van The Rumour zowaar lijken te zijn teruggekeerd.                                        

Niet kapot te krijgen, die man!

Tracks:
01. Old Soul
02. Things I’ve Never Said
03. Back Door Love
04. GP Introduces The Band
05. Hotel Chambermaid
06. White Honey
07. Ancient Past
08. Bathtub Gin
09. Lady Doctor
10. Dreamin’
11. Every Saturday Nite
12. You Left The Water Running
13. Not If It Pleases Me
14. Hold Back The Night
15. Rockin’ Hawk
16. Heat Treatment
17. Soul Shoes

Website: Graham Parker