Recensie: Front Line Assembly – Mechanical Soul

 

Front Line Assembly - Mechanical Soul

Front Line Assembly – Mechanical Soul
Format: CD – LP – Digital / Label: Metropolis Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Het Canadeze duo Front Line Assembly wordt al jarenlang gezien als een grootheid in de “industrial rock” divisie. Toen Bill Leeb(zang, electronics) en Rhys Fulber (electronics, programming) begonnen was de EBM (Electronic Body Music) behoorlijk populair, met, naast Front Line Assembly, bands als Front 242 als populairste bands.

Het kenmerk van hun muziek was, en is nog steeds, de grimmige sound, die zij produceerde met hun zogenaamde heavy dance beats en naargeestige zang.

Die stijl wordt nog steeds geproduceerd hoewel de dancebeats soms ook afwezig zijn en plaatsmaken voor een somber en donker pompeus geluid. In het merendeel van de nummers duiken de massieve dance beats echter nog steeds op.

Zoals in de opener Purge. Een grimmig pompend nummer met naargeestige, gluiperige zang en onweerstaanbaar beukende beats.

De sfeer wordt in Glass And Leather nog donkerder en dreigender met krakende electronics en dance beats waarvan je automatisch al stuitend en stampend de dansvloer op gaat. Het hypnotiserende Unknown klinkt als een mix van Front 242, Marilyn Manson en Rammstein.

New World lijkt minder zwaar te zijn door de sprankelende en zwevende synthesizergeluiden maar al snel wordt de sfeer weer “lekker” donker door de elektronische noises die worden rondgestrooid. Geen dancebeats ditmaal maar eerder een sombere versie van Ultravox.

In Rubber Tube Gag zorgen donkere Giorgio Moroder syngeluiden voor een zeer naargeestig bliepend soort SM dance. Pijnlijk en daardoor lekker. Dino Cazeres (Fear Factory) levert schurende gitaarriffs in het donker dreigende en funky Stifle.

Jean-Luc DeMeyer van Front 242 verzorgt de zang in de massief dreunende industrial van Barbarians.

Komm, Stirbt Mit Mir…ja, gezellig! Een macaber hoekig heavy dance nummer met een lomp ploegend geluid. Een grimmige uitnodiging waar ik toch geen gehoor aan geef. Time Lapse neemt je via bezwerend pompende beats langzaam in een grimmige wurggreep.

Als afsluiter hoor je een remix van Hateful, verzorgd door Black Asteroid.

Met het nieuwe Front Line Assembly album haal je een topalbum uit de grimmige industrial rock hoek in huis.

Tracklist:
01. Purge
02. Glass And Leather
03. Unknown
04. New World
05. Rubber Tube Gag
06. Stifle
07. Alone
08. Barbarians
09. Komm, Stirbt Mit Mir
10. Time Lapse
11. Hateful (Black Asteroid Mix

Website: Front Line Assembly

Hits: 3