JW-Jones – Sonic Departures
Format: CD – Digital / Label: Solid Blues Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus 

Het jaar 2020 begon zo mooi voor zanger-gitarist JW-Jones uit Canada. Hij werd namelijk uitgeroepen tot beste gitarist op de International Blues Challenge in Memphis!

En toen sloeg het COVID-19 virus toe…

In plaats van bij de pakken neer te zitten besloot JW om een album met een bigband op te nemen. Zijn “self-isolation” album noemt hij het.

En met een album als deze kom je in elk geval swingend door de Corona ellende heen.

Naast zijn eigen band, Will Lauron (drums), Jacob Clarke (bas) en Jesse Whiteley (keyboards) treedt een 13 man sterke bigband aan, bestaand uit saxofonisten Jeff Pighin, Brendan Cassidy, Jim Hohn, Daniel Koelsch en Rolf Rodge, trompetisten Scott McGinigal, Noel Methven, Jim Shea en Brad Harrison en trombonisten Scott McGinigal, Rob Williams, Rob Mee en Rob Scott.

Een swingend geluid is dus onvermijdelijk. Dat hoor je gelijk in de opener Blue Jean Jacket, dat opent met zeer hoekige, en daardoor bijzonder funky, riffs om verder te gaan als een warm swingend bigband bluesnummer met een zeer aanstekelijk geluid.
Daarna is Same Mistakes een warm deinend soulbluesnummer met een lekker intiem soulorgel van Jesse Whiteley en bijtend gitaarwerk. Het nummer neigt naar het Robert Cray hoekje.
Ain’t Gonna Beg is een uptempo staccato soulswinger met stuwende blazers en dit keer een broeierig schurende gitaar van JW. Drowning On Dry Land is een lome funky cover van de Albert King klassieker met puntige blazersinjecties en waarin JW al bijtend de strijd aangaat met de blazers.
De cover van het Everly Brothers nummer Bye Bye Love mag toch op zijn minst verrassend genoemd worden. Vooral verrassend doordat het hier in een stuwend jazzy bigband jasje is gehezen. JW’s echtgenote, Brit Wynne-Jones steunt haar man hier vocaal.
Na een vervormd groovend intro start de cover van Clarence Carter’s Snatchin’ It Back, die een sprankelend groovende uitvoering krijgt. De bigband swingt op volle toeren in de cover van Buddy Johnson’s It’s Obdacious met een heerlijk rauwe scheursax solo. Guitar Slim’s The Things That I Used To Do was altijd al een zeer intieme bluesslijper en blijft dat ook in JW’s versie.
JW sluit het album af met de gemoedelijk pompende cover van When It All COmes Down, dat onder meer bekend is in de uitvoering van B.B. King.

Met dit prima nieuwe JW-Jones album kunnen we het COVID-19 swingend tegemoet treden!

Tracklist:
01. Blue Jean Jacket
02. Same Mistakes
03. Ain’t Gonna Beg
04. Drowning On Dry Land
05. Bye Bye Love
06. Snatchin’ It Back
07. It’s Obdacious
08. The Things That I Used To Do
09. When It All Comes Down

Website: JW-Jones