Buffalo Fuzz – Volume II
Format: CD – vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Aan dit tweede album van het Amerikaanse heavy bluesduo Buffalo Fuzz kleeft een zeer zwarte rand. Nadat de opnames van dit album in juni 2019 waren afgerond pleegde drummer Jake Allan op 24-jarige leeftijd namelijk zelfmoord.

Zanger en gitarist Jared Zachary wachtte logischerwijs met het uitbrengen van dit album.

Toch ben ik blij dat dit album van het duo uit Minneapolis toch is uitgebracht.

We hebben hier namelijk te maken met een overweldigend hard bluesalbum waar een behoorlijk Stoner Rock geluid aan kleeft

Zo opent het album met het massief beukende The Reaper. Een nummer met een donker en zwaar geluid, overweldigend hard als een hol geslagen kudde bizons.
Daarna volgt het broeierige funky Black Sheep Blues met Ozzy-achtige galmende en verbeten zang en uiteraard massief riffende gitaren. In het lome I’m On Fire klinkt een 70’;s bluesrock geluid waarin een Cream-achtig geluid vermengd is met een Nirvana-achtige felheid.
Bad Circulation is een mid-tempo nummer met een ongepolijst Neil Young & Crazy Horse geluid en dromerige psychedelische zang. De bizon duikt weer op in het luie, stevig stampende Buffalo Stomp op een zeer bluesy wijze.
Too Young To Die is een zeer wrange titel, gezien de omstandigheden, in een toepasselijk donker schurend nummer en een tekst als “father mother say goodbye, I’m leaving in the dead of night”.
Cream’s Sunshine Of Your Love is teruggebracht tot een stroperig trage, beklemmende en snoeiharde cover. In de ballad Hole In My Heart laat het duo zijn ingetogen en breekbare kant horen met prima meerstemmige zang en een melancholieke harmonica.
Vervolgens is My Cosmic Love een zoemende funky spaceblues met een splijtende gitaarsolo.

Jared Zachary heeft de juiste beslissing genomen om dit album toch uit te brengen. Een indrukwekkend eerbetoon aan een veel te jong overleden rockartiest.

Tracklist:
01. The Reaper
02. Black Sheep Blues
03. I’m On Fire
04. Bad Circulation
05. Buffalo Stomp
06. Can’t Find My Way Back Home
07. Too Young To Die
08. Sunshine Of Your Love
09. Hole In My Heart
10. My Cosmic Love
11. Reaper Reprise

Website: Buffalo Fuzz