Julian Cope – Self Civil War
Format: CD / Label: Head Heritage Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Julian Cope mag toch als een Britpop instituut beschouwd worden. Eind jaren ’70 was hij zelfs een tieneridool toen hij met zijn band the Teardrop Explodes flink wat pop-wave hits scoorde. Hits waar altijd wel een 60’s psychedelisch geluid zat.

Vanaf 1983 ging Julian solo en hij heeft inmiddels iets van dertig albums op zijn naam staan en daarnaast nog albums met projecten als Brain Donor en Dope.

En de liefde voor 60’s psychedelische undergroundmuziek is hij nooit kwijtgeraakt. Hij mag zelfs als een kenner beschouwd worden want hij schreef ook nog eens boeken over Krautrock, Japanse rock en Underground Music.

Het geluid op zijn nieuwste album is, zoals altijd, als zeer eigenzinnig te omschrijven. Een album dat hij in vier fases heeft verdeeld, gevuld met nummers waarin psychedelische rock, progrock en underground muziek uiteraard een grote rol spelen.

Julian bespeelt het merendeel van de instrumenten zelf, slechts bijgestaan door Philippe Legénde (percussie, drums), Paul “Fat Paul” Horlick (drums), Christopher Holman (sologitaar) en Cheeky & Keith (trompet).

De opener That Ain’t No Way To Make A Million is een loom psychedelisch nummer met een harde, blaarvormende, gitaarsolo van Christopher Holman. Dit nummer, en andere nummers ook, valt in te delen in het hokje waarin ook Kevin Ayers, Robert Wyatt, Brian Eno, Gong en the Velvet Underground plaats hebben genomen. Het duistere, hoekig pompende A Cosmic Flash trekt naar het geluid van Killing Joke met zowel sprankelend galopperend als spacey gitaarwerk.
In de ballad You Will Be Mist stelt Julian zich gerust, dat hij na zijn dood in mist zal overgaan. Dit nummer heeft Zappa-achtige breaks en een licht Celtic folk geluid.
Ook The Great Raven heeft een folky geluid, uiteraard psychedeliche folk, waarin het geluid van Syd Barrett vermengd is met het geluid van Be Bop Deluxe.
In het sprankelende Immortal zit een zonnig Kevin Ayers geluid en is gevuld met eigenzinnige psychedelische breaks. De dopey lofzang aan Albert Einstein in Einstein doet denken aan het geluid van Brian Eno’s vroege (nog vocale) albums.
Het geluid van the Velvet Underground, lo-fi en psychedelisch, is te horen in het korte Billy en in A Dope On Drugs. In de rocker Your Facebook, My Laptop zitten op subtiele wijze 80’s synth-wave en het Smiths geluid verwerkt.
Na het korte, haast minimalistische, ‘Self Civil War’, wordt het album afgeloten met het bijna acht minuten lange A Victory Dance, waarin Christopher Holman zijn gitaar weer flink laat gieren. Een psychedelisch zwevend nummer dat langzaam op een intense John Cale-achtige victorie afstevent.

Opnieuw bewijst Julian Cope dat hij een zeer eigenzinnige artiest is, die maar door blijft gaan met het uitbrengen van prima albums!

Tracklist:
Phase 1:
01. That Ain’t No Way To Make A Million
02. A Cosmic Flash
03. You Will Be Mist

Phase 2:
04. The Great Raven
05. Berlin Facelift
06. Immortal

Phase 3:
07. Einstein
08. Billy
09. A Dope On Drugs
10. Your Facebook, My Laptop

Phase 4:
11. Requiem For A Dead Horse
12.’ Self Civil War’
13. A Victory Dance

Website: Julian Cope