Bohren & Der Club of Gore – Patchouli Blue
Format: CD – LP / Label: PIAS Recordings
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Schijn bedriegt of ‘Don’t judge a book by its cover’. Zowel bandnaam als het albumhoesje geven de indruk dat het hier gaat om een inktzwarte en loeiharde muzikale inhoud. Niets is wat het lijkt. De klanken komen wel uit het holst van de nacht maar er is geen spraken van raggende gitaren en beukend drums. De eerste indruk dat Bohren en consorten een metalband zijn klopt niet. Integendeel zelfs! Het gaat hier om de betere dark jazz en vluchtige ambient.

De Duitse band levert met ‘Patchouli Blue’ haar negende album af, sinds oprichting begin jaren negentig. Al werd de band wel beïnvloed door de extremere varianten van heavy metal. Toch besloten ze om zich toe te leggen op de wat meer atmosferische klanken.

Op hun website begroeten ze liefhebbers met een paar korte zinnen die de nachtelijke omgeving van hun muziek perfect beschrijft. Dear friends of nighttime drives, remote bridges to nowhere and empty multistory car parks.
Of te wel mocht David Lynch ooit nog willen samenwerken met iemand anders dan Angelo Badelamenti dan moet hij het zoeken bij deze mannen. Zij bewegen zich ook in die Twin Peaks-achtige tussenwereld van schimmen en schaduwen.
De stem van Stuart Staples ontbreekt nog, anders zou je echt denken dat je naar een nieuwe plaat van Tindersticks luisteren. Nachtmuziek die tegelijkertijd even dreigend, ontroerend en spannend is. Knap ook hoe de muziek tegelijkertijd dreigend kan zijn maar de luisteraar ook meebeweegt op de golfbeweging van de muziek. Schoonheid en macabere klanken kunnen soms perfect naast elkaar bestaan.

Verdwijn mee in de duisternis die deze wonderschone plaat te bieden heeft. Wat volgt is een dwaaltocht door een middernachtelijk landschap waarin iedere keer de details anders gerangschikt lijken te zijn.

Verrassingsplaat van het jaar, hoe dan ook.

Tracklist:
01. Total Falsch
02. Verwirrung Am Strand
03. Glaub Mir Kein Wort
04. Patchouli Blue
05. Deine Kusine
06. Vergessen & Vorbei
07. Sollen Es Doch Alle Wissen
08. Tief Gesunken
09. Zwei Herszen Aus Gold
10. Sag Mir, Wie Lang
11. Meine Welt Ist Schon

Bandleden Club Of Gore:
CHRISTOPH CLÖSER: Saxophones, Fender Rhodes, Piano, Vibraphone, Drums
MORTEN GASS: Organ, Mellotron, Piano, Baritone Guitar, Drums
ROBIN RODENBERG: Double Bass, Drums

Website: Bohren & Der Club of Gore