Joe Satriani – Shapeshifting
Format: CD – LP – Digital / Label: Sony Music
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

Gitarist Joe Satriani behoeft natuurlijk geen enkele introductie meer, dus dat slaan we dit keer over.

‘Shapeshifting’ is het zeventiende studio album van Satriani en is geproduceerd door Jim Scott. Net als elk Satriani album is het weer een compleet ander album dan zijn voorganger (‘What Happens Next’ uit 2018). Voor dit album werkt hij weer samen met bassist Chris Chaney. Chaney heeft al op meerdere Satriani albums gespeeld maar is vooral bekend van de band Jane’s Addiction. Achter het drumstel neemt Kenny Aronoff plaats, bekend van de supergroep Chickenfoot waar ook Satriani in speelt. Aronoff neemt in Chickenfoot de drumstokjes over van Chad Smith, als die niet kan vanwege verplichtingen met de Red Hot Chili Peppers.

Het album begint met de titeltrack Shapeshifting. De drums van Kenny Aronoff zetten het nummer in en Satriani en zijn gitaar nemen je vervolgens helemaal mee.
Big Distortion komt hierna en heeft een geweldige melodie van Satriani, die je vervolgens niet meer uit je hoofd krijgt. Na Big Distortion komt het rustige All For Love, waarin Satriani weer zijn gitaar het verhaal laat vertellen.
De titel van het volgende nummer zegt meteen genoeg: Ali Farka, Dick Dale, an Alien and Me. Het nummer brengt al deze invloeden samen en Satriani gaat even helemaal los.
Hierna ben je wel even toe aan wat rust, en dat krijg je ook in de vorm van het nummer Teardrops. Dan is het tijd voor het swingende Perfect Dust, waarbij je niet stil kan blijven zitten. Het einde van Perfect Dust sluit mooi aan op het volgende nummer Nineteen Eighty. Nineteen Eighty is al eerder op single uitgebracht en zit weer vol met science fiction invloeden.
All My Friends Are Here heeft een mooi intro van Satriani en bevat veel tempowisselingen. In Spirits, Ghosts and Outlaws gaat Satriani aan de haal met het western genre en combineert dat met science fiction invloeden, met een geweldig nummer tot gevolg.
Met Falling Stars gaat het tempo weer naar beneden en kunnen we weer even wegdromen met Satriani en zijn gitaar. Op het nummer Waiting, en ook op het laatste nummer van het album, speelt Lisa Coleman mee. Coleman is vooral bekend als lid van The Revolution, de band van Prince in de jaren tachtig. Coleman levert een prachtig piano intro voor Waiting, Satriani komt pas later maar geeft Coleman alle ruimte. Een kort maar erg mooi nummer.
Waiting gaat vervolgens heel mooi over in Here the Blue River, een nummer met veel reggae invloeden. Het album wordt erg vrolijk afgesloten door Yesterday’s Yesterday.

Kortom: Weer een geweldig album van één van de beste gitaristen ter wereld: Joe Satriani. Wederom een album die je gehoord moet hebben.

Tracklist:
01. Shapeshifting
02. Big Distortion
03. All for Love
04. Ali Farka, Dick Dale, an Alien and Me
05. Teardrops
06. Perfect Dust
07. Nineteen Eighty
08. All My Friends Are Here
09. Spirits, Ghosts and Outlaws
10. Falling Stars
11. Waiting
12. Here the Blue River
13. Yesterday’s Yesterday

Website: Joe Satriani