Recensie: Johnny Hallyday – Elle Est Terrible! The Rock ‘n’ Roll Years

 

Johnny Hallyday - Elle Est Terrible! The Rock ‘n’ Roll Years

Johnny Hallyday – Elle Est Terrible! The Rock ‘n’ Roll Years
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Met het overlijden van zanger Johnny Hallyday in 2017 verloor Frankrijk haar grootste rockster.  Johnny werd niet voor niets de “Franse Elvis” genoemd. Hij wist moeiteloos elke muzieksoort naar zijn eigen energieke hand te zetten. Of het nu rock & roll, pop, blues, soul of country was, Johnny wist er wel raad mee.

Op dit overzichtsalbum ligt de focus op Johnny’s vroege rock & roll jaren, begin jaren ‘60.

Een groot deel van de nummers bestaat uit covers, die of Frans- of Engelstalig worden uitgevoerd. De Engelstalige covers zijn het minst overtuigend doordat Johnny zich hierin bedient van een behoorlijk gebrekkige uitspraak van het Engels.Hierbij blijkt hij zelfs een spraak/zang gebrek te hebben want met de “R” heeft hij moeite.

Dit zit bijvoorbeeld behoorlijk in de weg in de cover van Margie Singleton’s Shake The Hand Of A Fool. Fats Domino’s Blueberry Hill klinkt te houterig en Ricky Nelson’s Helly Mary Lou klinkt nog beschaafder dan het origineel!

Ray Charles’ I Got A Woman klinkt daarentegen lekker stuwend op een Elvis-achtige wijze.

Het bewijs dat Johnny Hallyday een wilde Franse rocker was wordt geleverd met het losjes boppende, Gene Vincent-achtige, Laisse Les Filles, de felle cover van Jerry Lee Lewis’ High School Confidential, hier Nous Quand On S’Embrasse getiteld, het rauw rockende Si Tu Me Téléphones maar vooral in de wilde, garagepunk-achtige cover van Eddie Cochran’s Somethin’Else.

Opvallend is dat er twee nummers op het album staan waarin de van oorsprong rauwe rock & roll sound van al zijn rauwheid wordt ontdaan, Gene Vincent’s Be-Bop-A-Lula en Jerry Lee Lewis’ Whole Lotta Shakin’ Goin’ On.

Dit album bewijst dat Johnny Hallyday een wilde, energieke zanger was, met een goede neus voor de op dat moment in schwung zijnde muziekstromingen.

En voor het begin van de 60’s klinkt Johnny op dit album behoorlijk rauw rockend.

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/