Recensie: Black River Gypsies – Night Fires Burn Innocence

 

Black River Gypsies - Night Fire Burns Innocence

Black River Gypsies – Night Fires Burn Innocence
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Jan Wolf

Music From The Great Mid-West

Een nieuw album van Black River Gypsies, de band uit Columbus, Ohio. ‘Night Fires Burn Innocence’ combineert rock, folk en blues met beelden van de desolate Amerikaanse backlands.

Het is de vorm van beeldspraak in hun teksten die niet voor iedereen weggelegd is, grote thema‘s behandelend tegen de achtergrond van het leven in het Mid-westen zonder te vervallen in een moeras van open deuren. Het heeft iets typisch Amerikaans en kent natuurlijk enkele grote meesters, met name in de folk/rock hoek.

Dat Black River Gypsies duidelijk deze invalshoek gebruiken lijkt dan ook een risico maar het betaalt zich meer dan verdienstelijk uit…New Mexico opent het album en illustreert direct hoe je zo‘n schilderijtje tegen een audio canvas smeert.

Enig internet onderzoek leert dat de band al in diverse samenstellingen heeft gespeeld en dat ze in de late zero‘s opereerden onder de naam The Tin Hearts.

Het is te hopen dat ze in de huidige bezetting een constante gevonden hebben, de band klinkt op dit album in ieder geval ingespeeld en comfortabel. Dat laatste is toch vaak een gevolg van afgelegde roadmiles en optredens , dat ze dat gevoel hebben kunnen vastleggen ondanks een gebrek aan shows afgelopen 2 jaar is derhalve extra knap voor een jonge band.

Website: https://www.blackrivergypsies.com/

Line-up:
Matt Sullivan ; Vocals & Rhythm guitar
Andy Freskin ; Guitar
Ken Carlton ; Harmonica
Ryan Combs ; Bass Guitar
Sarah Diskin ; Drums


– Lily Bloom ; Vocals