Recensie: The Willie Nelson Family – The Willie Nelson Family

 

Willie Nelson - The Willie Nelson Family (2021)

The Willie Nelson Family – The Willie Nelson Family
Format: CD / Label: Legacy
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

Willie Nelson (29 april 1933, Abbott, Texas) is sinds 1956 actief in de muziekbusiness. De in Fort Worth, Texas, opgegroeide singer-songwriter heeft in april zijn 88e verjaardag gevierd. Maar ondanks het feit dat zijn gezondheid hem soms parten speelt weigert The Red Headed Stranger om met pensioen te gaan en verschijnen er met grote regelmaat steeds nieuwe albums van deze veteraan.

Vorige maand kwam er weer een nieuw album uit van Willie Nelson, zijn 2e al dit jaar, want in februari bracht hij met het album ‘That’s Life‘ een ode aan Frank Sinatra. Op het nieuwe album ‘The Willie Nelson Family’ wordt Willie bijgestaan door zijn bijna 91-jarige zuster Bobbie Nelson, zijn zoons Lukas en Micah en zijn dochters Paula en Amy.  Het album bevat covers van inspirerende songs en herinterpretaties van klassieke songs van Willie Nelson.

De eerste drie songs zijn interpretaties van nummers van Nelson uit de begin jaren ’70. Het openingsnummer Heaven And Hell, klinkt meteen vertrouwd in de oren met de stem van Willie, de mondharp van Mickey Raphael en het pianospel van zus Bobbie.

Flonkerend is de pianosolo in Kneel At The Feet Of Jesus. Mooi zijn de harmonieën in de korte gospel Laying My Burdens Down. Family Bible schreef Nelson al in 1957 toen hij radio dj was. In de nieuwe uitvoering valt de breekbare stem van Nelson op.

In The Garden werd in 1912 geschreven door C. Austin Miles (1868 – 1946). Hier ook weer de enigszins breekbare stem van Willie en het mooie pianospel van Bobbie. All Things Must Pass is een song van George Harrison uit 1970. Lukas Nelson neemt in deze ballad de leadzang voor zijn rekening.

De countrygospel I Saw The Light, de Hank Williams song uit 1948, duurt nog geen twee minuten, maar de harmonieën en de fraaie akoestische gitaarsolo vergoeden heel veel. Mooi is ook de akoestische gitaarsolo in In God’s Eyes, Nelsons song uit 1971. Het gedragen piano-intro is heel fraai.

Lukas Nelson is ook in de leadzang te horen in Keep It On The Sunny Side, een song van A.P. Carter, dat ook door The Carter Family met Johnny Cash in 1964 werd opgenomen. I Thought About You Lord staat op het album ‘Spirit’ uit 1996. Weer mooi pianospel en een zacht huilende mondharp.

Ook Too Sick To Pray stamt uit 1996. Het laatste nummer Why Me is een schitterend slotakkoord. Een prachtige gospel van Kris Kristofferson, met duo zang van vader Willie en zoon Lukas. 

Conclusie:
‘The Willie Nelson Family’ is een vertrouwd mooi album.

Tracks:
01. Heaven And Hell
02. Kneel At The Feet Of Jesus
03. Laying My Burdens Down
04. Family Bible
05. In The Garden
06. All Things Must Pass
07. I Saw The Light
08. In God’s Eyes
09. Keep It On The Sunny Side
10. I Thought About You Lord
11. Too Sick To Pray
12. Why me

Line-up:
Willie Nelson – gitaar, zang
Bobbie Nelson – piano
Lukas Nelson – akoestische gitaar, elektrische gitaar, zang (track 6, 9,), backing vocals
Micah Nelson – drums, bas, backing vocals
Paula Nelson – backing vocals
Amy Nelson – backing vocals
Mickey Raphael – mondharmoncia
Billy English – drums
Paul English – percussie
Kevin Smith – bas

Website: https://willienelson.com/