Songwriter met vele facetten of de balans tussen schoonheid en fragmentatie

 

John Murry - The Stars Are God's Bullet Holes

John Murry – The Stars Are God’s Bullet Holes
Format: CD – LP – Digital / Label: News P – Z Various
Release: 2021
Tekst: Paul Op den Kamp

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Het idee dat in het donker de lucht boven ons bezaaid is met het bewijs van een agressief opperwezen zegt iets over het wereldbeeld van deze singer-songwriter. De centrale vraag: ‘waarom mensen ellende overkomt terwijl ze gewoon hun leven proberen te leiden’?

Opvallend is dat de zanger familie is van schrijver William Faulkner! Beiden hanteren thematiek als verslaving, dood, geweld en dysfunctionele families. Dat John Murry in zijn leven al genoeg ellende meemaakte als verslaving, huiselijk geweld en seksueel misbruik maakt het wel een klein wonder dat hij dit heeft kunnen overwinnen om mooie muziek als dit te maken. Wat misschien wel zijn sombere kijk op het leven verklaard?

Op dit nieuwe album laat Murry zich kennen als een artiest met vele facetten. Zijn stijl laat zich niet makkelijk samenvatten in een etiket. Het is geen blues pur sang of gewoon een man met een gitaar die een lied zingt.

Beter is het om hem te duiden als een kruising van Syd Barret, Scott Walker, John Hiatt en de band Editors. Kleine ballades van pijn en verdriet staan pal naast harde gitaren en bezongen woede. Of naast haast voorbij glijdende synthesizers. Country naast stevige rock en een vleugje psychedelica.

Dat het album hiermee in eerste instantie wat fragmentarisch aan doet is wat verwarrend. Er is geen sprake van losse puzzelstukjes die wat onwennig naast elkaar liggen maar de bouwstenen waarmee John Murry zijn eigen unieke stijl op plaatst.

Voor liefhebbers van southern gothic, dit album moet je horen!

Website: John Murry

John Murry - The Stars Are God’s Bullet Holes-back