Welkom bij deel 17 van het grote avonturenboek van JoosTVD!

 

JoosTVD - Suit Yourself

JoosTVD – Suit Yourself
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

JoosTVD is misschien ook bekend als “Joost De Verdwenen Nederlander” en heet eigenlijk Joost van Dinther. Hij heeft zichzelf voorgenomen om elk jaar een album uit te brengen met zijn “slaps(t)ick humor” en een mengeling van pop, jazz, funk. Latin en rhythm & blues.

Zijn nieuwe muzikale avontuur werd opgenomen in zijn kleine Kitchensink Studio in Utrecht. Joos krijgt het weer voor elkaar om je van het begin tot het eind van het album ademloos toe te laten luisteren.

Het album opent met de “kromme” latin van Know No Better Way waarin warme samba klanken hand in hand gaan met eigenzinnige geluiden die aan Yello en the Yellow Magic Orchestra doen denken.

Vervolgens stapt Joos over op de loom deinende electrofunk in Meet In The Middle. Een nummer met de warm croonende zang van Joos en uiteraard de nodige eigenzinnigheid, ditmaal doorspekt met Todd Rundgren invloeden.

The Buzz is een luchtig swingend nummer dat doet denken aan de Gruppo Sportivo zijtak the Buddy Odor Stop maar net zo makkelijk ook aan de jazzy klanken van een Ben Sidran of Mose Allison. En daar scheurt Joos dan ook nog eens schroeiend doorheen met een elektrische gitaarsolo. The Cat Gang deint broeierig verder met wederom “kromme” samba klanken waarin Steely Dan dit keer aanwezig is.

Tapdancing Liar is een soort “hink-stap-sprong funk”, die klinkt alsof Ben Sidran de funky hik heeft. Zie hier maar eens op te tapdansen!

De blues duikt op in World Of Make Believe dat bluesy als G. Love klinkt maar dan met de JoosTVD eigenzinnigheid, hetgeen inhoudt dat Joos weer strooit met jazzy en samba klanken.

Van het luchtig swingende Suit Yourself word je automatisch vrolijk. Al was het alleen maar door die Herb Alpert tijuana trompet! Suit Myself is zeer funky, hoekig groovend en met een loom samba gevoel.

King Without Token tintelt, is funky, en mengt Steely Dan, Beck en lo-fi. Wat krijg je als je Van Dyke Parks, Todd Rundgren en Steely Dan met elkaar mixt? De verraderlijk lome deiner World Of Disbelieve.

Het intiem deinende Wise Men doet vervolgens aan Fay Lovsky denken en Joos sluit het avontuur af met de funky fusion van Danser Ou Changez.

Na dit magistrale zestiende album van JoosTVD kijk ik nu al weer uit naar deel 18!

Tracklist:
01. Know No Better Way
02. Meet In The Middle
03. The Buzz
04. The Cat Gang
05. Tapdancing Liar
06. World Of Make Believe
07. Suit Yourself
08. Suit Myself
09. King Without Token
10. World Of Disbelieve
11. Wise Men
12. Danser Ou Changez

Website: Facebook