Kan de muziekgeschiedenis herschreven worden?

 

Betty Bonifassi - Betty Bonifassi

Betty Bonifassi – Betty Bonifassi
Format: CD – Digital / Label: L-Abe Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Kan de muziekgeschiedenis herschreven worden? Ja! Gelukkig wel! Ik kom tot die conclusie nadat ik de heruitgave van Betty Bonifassi’s debuutalbum heb beluisterd en compleet omver geblazen ben.

Hoe is het toch in vredesnaam mogelijk dat dit album in 2014 aan onze aandacht ontsnapt is?

Laat ik Betty maar opnieuw introduceren. Ze werd geboren als Béatrice Bonifassi in Nice, Frankrijk, maar vertrok al snel met haar ouders naar Canada.

Betty is enorm veelzijdig en dat is waarschijnlijk het understatement van de eeuw. Ze gaat moeiteloos van blues naar jazz en van hip hop naar electro.

Al die invloeden zijn op haar debuutalbum terug te horen. Een album waarop ze haar interpretaties van de zogeheten “slavesongs” of “chain gang” songs laat horen.

Ze kwam tot het besluit om die songs te vertolken tijdens een onderzoek voor de toneelbewerking van John Steinbeck’s “Of Mice And Men”. De producers gaven haar de opdracht om naar nummers uit de 30’s te zoeken en die te vertolken. Daarbij ontdekte ze de genoemde songs en werd ze verliefd op het krachtige, trotse en soulvolle geluid.

Op het album wordt Betty bijgestaan door Jean-François Lemieux (bas, keyboards), Benjy Vigneault (drums, percussie) en Alex McMahon (keyboards). Geen gitaren dus maar wel een geluid dat vol zit electro, synthesizers, samples, bas en drums.

En niet te vergeten het stemgeluid van Betty. En die krachtige strot is het beste te omschrijven als een mix van Beth Hart, Grace Jones en Marianne Faithfull.

De stem is meteen al prominent aanwezig in het krachtig stuwende Prettiest Train met zijn kille drums en handgeklap.

Haar zeer doordringende stem is in No More My Lawrd verpakt in een zeer donkere electro verpakking, die tegen de triphop aanleunt maar dan op een zeer indrukwekkende bluesy wijze.

Grizzly Bear is funky en donker tegelijk en doet denken aan de duistere klanken van Tricky. Whoa Buck klinkt vervolgens haast Industrial met de gekwelde vervormde zang en zeer zwaar gonzende bas.

No Coffee, oftewel Bald Head Woman, is grimmig en bluesy, gevolgd door het zeer funky en donkere Let Your Hammer Ring. Het eigen nummer Working Down is daarentegen zeer dromerig en haast ambient zwevend.

Early In The Morning is hard en meedogenloos als de Industral rock van Nine Inch Nails. Het van Ram Jam bekende Black Betty is bij Betty Bonifassi een zeer funky electro groover.

Je blijft dit album draaien en je blijft dan nieuwe dingen ontdekken.

Hopelijk leidt deze heruitgave tot een zeer terechte herwaardering van dit album van Betty Bonifassi.

Tracklist:
01. Prettiest Train
02. No More My Lawrd
03. Grizzly Bear
04. Whoa Buck
05. No Coffee
06. Let Your Hammer Ring
07. Working Down
08. Early In The Morning
09. Black Betty
10. Berta Berta
11. How Does It Feel
12. Go Down Old Hannah