Hot Tuna begon als een nevenproject van Jefferson Airplane

 

De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’
Tekst: Tom Wouters

Hot Tuna – Vrienden Voor Het Leven

Twee tieners uit Washington D.C. ontmoeten elkaar eind jaren vijftig in een band genaamd The Triumphs. De een speelt ritmegitaar, de ander basgitaar. Het was het begin van een, zo lijkt het, eeuwige samenwerking.

Hoewel, in 1962, de gitarist (Jorma Kaukonen, geboren in 1940) verhuisde naar de San Francisco Bay Area om te gaan studeren aan de Universiteit van Santa Clara. Een vriend leerde hem fingerstyle gitaar spelen en liet hem kennismaken met de blues van Reverend Gary Davis.

De bassist (Jack Cassidy, geboren in 1944) bleef achter in Washington, D.C. om zijn middelbare school af te maken en, hoewel nog minderjarig en dus met een vervalste I.D., met zijn band in de clubscene in Washington D.C., artiesten als Little Anthony and the Imperials te begeleiden.

In 1965 vroeg Paul Kantner Kaukonen om lid te worden van zijn rockband Jefferson Airplane. Toen hun oorspronkelijke bassist werd ontslagen, raadde Kaukonen zijn vriend Jack Casady aan als vervanger. Zo werden de twee maatjes uit Washington, D.C. herenigd…., voor altijd.

In 1969 begonnen de twee hun eigen band, genaamd Hot Tuna. Hot Tuna begon als een nevenproject van Jefferson Airplane, bedoeld om de tijd te besteden, die vrijkwam doordat Jefferson Airplane niet in staat was op te treden, omdat zangeres Grace Slick herstelde van problemen met haar stem. Nadat the Airplane weer was gaan touren, werd Hot Tuna de openingsact voor die band. Hun vroege repertoire bestond vooral uit Kaukonen’s Airplane-materiaal en covers van Amerikaanse country- en bluesartiesten als Reverend Gary Davis, Jelly Roll Morton en Blind Blake.

In september 1969 namen Kaukonen en Casady hun eerste album op, en toen Jefferson Airplane stopte met regelmatig touren, werd Hot Tuna – voor wie live optreden altijd essentieel was – een onafhankelijke, volledig elektrische band. Zoals Kaukonen het uitdrukte, “because it was just fun to be loud.”

In 1978 bracht Hot Tuna hun ‘pièce de résistance’ uit, het dubbele live-album ‘Double Dose’, waarin de band zich in volle glorie toont. Het album bestaat uit een akoestische bluesset en een ‘full blast’ elektrische set.

Gedurende de jaren negentig speelde Hot Tuna afwisselend als semi-akoestische band of als elektrische rockband. De band speelde in steeds wisselende bezettingen, maar altijd als de band van Jorma en Jack. De twee muzikanten uit Washington, D.C. waren onafscheidelijk.

Sinds 2004, met de introductie van gitarist Barry Mitterhoff, werd de band meer en meer een semi-akoestisch trio. In november 2010 trad Hot Tuna op tijdens een Midnight Ramble in Levon Helm’s Barn-studio in Woodstock, New York.

En door de jaren heen bleef Hot Tuna touren, in verschillende bezettingen, maar altijd met Jorma en Jack als onafscheidelijk middelpunt.

Photo Derek Simmons