John Craigie – Asterisk The Universe
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Thirty Tigers – Zabriskie Point Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De Californische singer-songwriter John Craigie heeft inmiddels al tien albums op zijn naam staan en is nooit echt bij ons doorgebroken. Met zijn elfde album ‘Asterisk The Universe’ toont hij aan dat we heel wat gemist hebben!

Zijn geluid grijpt namelijk behoorlijk terug naar het intieme singer-songwriters werk uit de 70’s maar dan voorzien van flink wat soul en hier en daar warme funky grooves.

John Craigie is al actief sinds 2009 en toerde o.a. met Jack Johnson en Todd Snider.

Op het nieuwe album wordt John bijgestaan door the Rainbow Girls (zang), Jamie Coffis (keyboards), Ben Berry (bas), Matt Goff (drums), Niko Daoussis (elektrische gitaar), Erin Chapin (slidegitaar) en Lorenzo Loera (orgel, backing vocals).

Zoals al eerder gezegd is het 70’s singer-songwriters geluid duidelijk aanwezig in John’s muziek, zoals in de broeierige warme opener Hustlin’ waarin het geluid van Michael Franks doorschemert door het licht jazzy geluid.
Don’t Ask is een warm ontspannen funky nummer waarin ook het geluid van de vroege Paul Simon doorklinkt. Son Of A Man heeft veel weg van Gordon Lightfoot’s “Sundown”. Een warm deinend nummer voorzien van heerlijke soulklanken via het orgel van Lorenzo Loera.
Ook Part Wolf is intiem en soulvol. Dit keer vooral door de warme klanken van de elektrische piano van Jamie Coffis. De cover van J.J. Cale’s Crazy Mama past perfect tussen John’s eigen nummers met zang van the Rainbow Girls en een sfeervol glijdende slidegitaar van Erin Chapin.
Climb Up is opnieuw voorzien van een jazzy funky geluid met een ontspannen J.J. Cale/Michael Franks geluid.Used It All Up is een kort nummer met een hoofdrol voor de zalvende stemmen van the Rainbow Girls.
Vervolgens is Don’t Deny een opgewekt swingende folky nummer met een The Band-achtig orgeltje. Een nummer waar je automatisch opgewekt van wordt. Daarna gaat Vallecito meer de zeer intieme zwevende kant op. Een ballad met zacht deinende keyboards in de achtergrond.
In de afsluiter Nomads hebben John en zijn band het hoorbaar naar hun zin. Een losjes deinend nummer met krachtige gepassioneerde zang.

Dit album van John Craigie toont aan dat het nu toch eens hoog tijd wordt dat deze artiest bij ons gaat doorbreken!

Tracklist:
01. Hustlin’
02. Don’t Ask
03. Son Of A Man
04. Part Wolf
05. Crazy Mama
06. Climb Up
07. Used It All Up
08. Don’t Deny
09. Vallecito
10. Nomads

Website: John Craigie