Joe Satriani – Surfing With The Alien
Format: CD – Lp – Digital / Label: Sony – Legacy Recordings
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Verjaardag versie van dit jubilerende album. Dertig jaar geleden voor gitarist Joe Satriani de grote doorbraak. Verleden jaar verscheen in het kader van Record Store Day al de fysieke deluxe versie, nu aan het begin van muziekjaar 2020 volgt de digitale equivalent; het oorspronkelijke album aangevuld met enkele bonustracks.

Oorspronkelijk stond op de albumhoes de Silver Surfer afgebeeld, de zilverkleurige Alien uit de stripboeken van onder andere de ‘Fantastic Four’. De originele afbeelding is uit contractuele moeilijkheden vervangen door een even breed uitwaaierende gitaar. Een verlies in meerdere opzichten! De galactische superheld maakte visueel meer indruk dan deze slappe vervanging maar ook omdat het figuur van de Silver Surfer haast het symbool is van de muzikale inhoud.

Immers vliegen de gitaarklanken als de surfplank uit de comics door het (muzikale) heelal. Landschappen vol kleur en verwondering worden gepasseerde maar ook de leegte en verstilling in de onmetelijke afstanden die worden afgelegd. De vernietiging van een supernova als de onmetelijke ruwheid van passerende kometen. Voorbij waaierende kleuren van de verschillende stelsels als metafoor voor de breed uiteinde noten uit het instrument. De schoonheid en rust van een nieuwe planeet naast het geweld van een gevecht met Galactus. Eventueel kan het album ook dienen als soundtrack voor een eventuele Silver Surfer film, mocht Marvel ooit zo ver komen.      

Zoals in de eerste alinea benoemd bevat het verjarende album ook extra materiaal. Het gaat om dezelfde liedjes maar dan zonder de gitaarsolo’s. Wat hier nu precies de bedoeling van is! Zodat je eventueel thuis gitaarkaraoke kunt spelen? Zelf meespelen met deze gitaar grootmeester? Even vreemd als overbodig materiaal.  

Tussen de stilistische excentriciteit en woordeloze overspoeling van gitaarnoten doet ‘Surfing With The Alien’ ook wel denken aan twee andere muzikale grootheden, namelijk Price en Frank Zappa. Het totaal van experiment en volume plaatst Satriani naast die twee andere iconen die consequent hun eigen weg gingen. Ergens tussen ‘Hot Rats’ en ‘Sign of The Times’ past dit album.

Blues liefhebbers die hun muziek graag puur en authentiek hebben kunnen beter dit album links laten liggen, daarvoor is het meer ´Star Trek´ dan ´Peaky Blinders´.

Heruitgave van een album uit de categorie ´mogelijkheden met een gitaar´. Nogmaals zeker niet voor iedereen maar voor de luisteraar met een aandachtig oor vallen er mooie muzikale gebieden te ontdekken.

Tracklist:
CD
01. Surfing With The Alien
02. Ice 9
03. Crushing Day
04. Always With Me, Always With You
05. Satch Boogie
06. Hill Of The Skull
07. Circles
08. Lords Of Karma
09. Midnight
10. Echo

LP
Side A:
1. Surfing With The Alien
2. Ice 9
3. Crushing Day
4. Always With Me, Always With You
5. Satch Boogie
Side B:
6. Hill Of The Skull
7. Circles
8. Lords Of Karma
9. Midnight
10. Echo Side
Side C:
1. Surfing With The Alien (Stripped-The Backing Track)
2. Ice 9 (Stripped-The Backing Track)
3. Crushing Day (Stripped-The Backing Track)
4. Always With Me, Always With You (Stripped-The Backing Track)
5. Satch Boogie (Stripped-The Backing Track)
Side D:
6. Hill Of The Skull (Stripped-The Backing Track)
7. Circles (Stripped-The Backing Track)
8. Lords Of Karma (Stripped-The Backing Track)
9. Midnight (Stripped-The Backing Track)
10. Echo (Stripped-The Backing Track)

Toevallig speelt Satriani dit voorjaar dan ook nog enkele concerten in ons land:

  • 21 April Melkweg Amsterdam
  • 24 April Muziekcentrum Enschede
  • 20 Mei Parkstad Theater Heerlen

Website: Joe Satriani