Jamey Arent – The Back Burner
Format: CD – Digital / Label: 1283947 Records DK2
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Als het vermaarde Guitar Player Magazine een gitarist aanprijst kan je er wel van uit gaan dat er sprake is van een talent. En dat is zeker het geval met Jamey Ardent, een gitarist/componist uit Los Angeles.

Hij werd geboren in Denver en begon op 12-jarige leeftijd met gitaarspelen nadat hij The Beatles had gehoord. Na een jazzstudie aan het Oberlon Conservatory trad hij op en nam hij op met o.a. Frankie Valli & The Four Seasons en verzorgde hij soundtracks voor Netflix, TBS en Comedy Central.

Een veelzijdige gitarist dus en dat is op deze EP dan ook duidelijk te horen. Met het grootste gemak mengt Jamey blues met een fusion en soulvol geluid. Direct te horen in de openerThe Back Burner. Eem ontspannen instrumentaal funky bluesnummer met Jamey’s luchtige hoekig groovende gitaar en stuwende blazers. Het pompende orgel van Nigel Hall speelt ook een belangrijke rol in dit nummer. Jamey levert een schurende, priemende gitaarsolo af in dit nummer waarin je elementen uit het werk van The Average White Band en The Crusaders tegenkomt.
47 Days is daarna een warme, lome shuffle met sprankelend bluesy spel van Jamey. In dit nummer zitten de nodige jazzy elementen verwerkt waardoor dit nummer enigszins aan “Black Friday” van Steely Dan doet denken.
How Far We’ve Come is de single van deze EP en wordt zeer soulvol gezongen door Raquel Rodriguez. Een soulnummer met een mellow funk groove. Intiem a la de samenwerking tussen Randy Crawford en The Crusaders of de Britse band Incognito. Castle Green is vervolgens een warme en intieme instrumental met een fusiongeluid a la Larry Carlton/Lee Ritenour. Dat jazz en blues elkaar absoluut niet bijten bewijst Find My Blues waarin rauwe Stones-achtige gitaarlicks hand in hand gaan met jazzy licks met een loom en broeierig resultaat.
Het warme en zacht deinende Stay For The Night sluit de EP af. Een sfeervol bluesy nummer met Jamey’s gevoelig huilende gitaar.

Neem van mij aan dat we van Jamey Arent in de toekomst veel meer gaan horen! Een prima veelzijdige gitarist!

Tracklist:
01. The Back Burner
02. 47 Days
03. How Far We’ve Come
04. Castle Green
05. Find My Blues
06. Stay For The Night

The Back Burner Personnel:
Jamey Arent- Guitar,Vocals
Nigel Hall- Keyboards (1,4)
Charles Jones- Keyboards (2,3,6)
Nikos Syropoulos- Keyboards (5)
Corbin Jones- Bass (1,5,6)
Nick Campbell- Bass (2,3,4)
Christian Euman- Drums
Raquel Rodriguez- Lead Vocals (3), Tambourine (3), Vocals (6)
Sam Brawner- Percussion (3)
Tim McKay- Saxophone (1,3)
Erik Hughes- Trombone (3)
Marcus Paul- Trumpet (3)
Brandyn Phillips- Trumpet (3)

Produced by Josh Smith
Engineered by Keith Armstrong, Josh Smith, Sam Brawner
Mixed by Keith Armstrong
Mastered by Eric Boulanger at The Bakery

Website: Jamey Arent