+Joanne Keegan - Moody Woman

Joanne Keegan – Moody Woman
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 26 juli 2019

Tekst: Peter Marinus

Ik heb altijd geleerd, dat je uit de buurt moet blijven van humeurige vrouwen. En meestal is dat ook een goede raad maar voor het album ‘Moody Woman’ van Joanne Keegan maak ik graag een uitzondering!
Dit is het debuutalbum van de Ierse zangeres, uit Westport, die al sinds de 90’s actief is, o.a. in de band Peter Price en van haar optreden tijdens het Rory Gallagher Blues festival. Ook is/was Joanne lid van de Celtic Folk band Abú. Toen haar song “Tears Of Clew Bay” ook nog eens gecoverd werd door niemand anders dan Imelda May kon het voor Joanne al helemaal niet meer kapot.
En nu is er dan haar album, dat geproduceerd werd door Eddie Walsh en waarop Joanne bijgestaan wordt door allerlei Ierse muzikanten, waar ik helaas geen info over heb. Qua stijl moet je op dit album gaan denken aan jazzy blues met folkie invloeden maar ook aan rockabilly.

De opener Feel It is een pompend nummer dat tegen de rockabilly aanleunt. Joanne’s zang is hier fel en temperamentvol met een rauw twangende en bij wijlen messcherp vlammende gitaar. Daarna is Moody Woman een zwoel zwevend nummer met een geluid, dat terug lijkt te grijpen naar het jazzy/bluesy geluid van Van Morrison uit de 70’s. Joanne klinkt hier verraderlijk zwoel voor een “moody woman”.
In het intro van Lost Poem klinkt een super romig klinkende gitaar, die haast Hawaiiaans aandoet. Een nummer in een ontspannen, rokerig jazzsfeertje waarin de soulvolle zang van Joanne doet denken aan de Britse zangeres Carmel. Woman Be Wise is een cover van de Sippie Wallace klassieker. Het nummer krijgt hier een heerlijk lome jazzy uitvoering met een luie trombone en weemoedige viool. Vervolgens is Worried About My Children een uitbundige swinger met een hoog “The Train Kept A-Rolling” gehalte. Joanne laat op een swingende Maria Muldaur achtige manier haar zorgen over de toestand van de wereld horen. De lome broeierige ballad Strange Love doet door de zang van een mij onbekende zanger en de twanggitaar aan het werk van Chris Isaak denken.
In de luie jazzy shuffle One Last Try zit een heerlijk rhythm & blues gevoel, mede door het zacht zwevende orgel. Joanne slaat hier even aan het scatten en bewijst ook over een Beth Hart-achtige vibrato te beschikken.
Don’t Slight Me Again gaat hierna weer de rockabilly kant op maar dan met een dreigend geluid en gevaarlijk diep twangende gitaar. Na de breekbare soulballad Paper Thin met schroeiende bluesy gitaar volgt het losjes deinende Start Of The Night. Een jazzy shuffle met een 20’s jazz geluid. In Sweet Love (Is Not Enough) komt Joanne ineens met een western swing nummer op de proppen, compleet met fiddle.
Het debuut van Joanne wordt afgesloten met de lome nachtclub jazzballad See My Baby met een heerlijk fluisterende saxofoon en wederom die, mij onbekende, zanger.

Liefhebbers van Maria Muldaur, Carmel of Amy Winehouse opgelet!!! Jullie, en wij, hebben er weer een prima zangeres bij!

Tracklist:
01. Feel It
02. Moody Woman
03. Lost Poem
04. Woman Be Wise
05. Worried About My Children
06. Strange Love
07. One Last Try
08. Don’t Slight Me Again
09. Paper Thin
10. Start Of The Night
11. Sweet Love (Is Not Enough)
12. See My Baby

Website: www.facebook.com/joanneybus